indjija.rs

Knjižnica i čitaonica u Inđiji, preteča današnje Narodne biblioteke «Dr Đorđe Natošević» u Inđiji, osnovana je neposredno posle Drugog svetskog rata, rešenjem mesnog Narodnooslobodilačkog odbora, a sa radom je počela 1. septembra 1945. godine, kao sastavni deo Doma kulture. Knjižnica nije imala utemeljenje u nekoj građanskoj čitaonici pre Drugog svetskog rata, jer su u Inđiji tog vremena postojale samo privatne biblioteke, uglavnom kod većinskog nemačkog stanovništva.

Posleratna knjižnica imala je fond od 500-600 knjiga, a učitelj Petar Lozjanin bio je zadužen za njen rad. Šezdesetih godina prošlog veka knjižnica se nalazila u sastavu Radničkog univerziteta. Nabavljane su nove knjige i pedantno inventarisane, a izdavane su dva puta nedeljno. U fondu se tada nalazilo oko 800 knjiga.

Obezbeđivanjem odgovarajućih prostorija i angažovanjem stručnog kadra, oktobra 1965. godine počinje da radi Matična biblioteka sa ograncima u mestima Maradik, Krčedin, Beška, Novi Karlovci i Čortanovci, a radila je u sastavu Kulturno-prosvetne zajednice i Zajednice za kulturu.

Ozbiljniji rad Biblioteke nastaje tek nakon 29. marta 1973. godine, kada je osnovana kao samostalna ustanova i pod imenom pod kojim i danas radi. Od tada je evidentan stalni razvoj bibliotečke delatnosti u Opštini. Pune 33 godine Biblioteka je bila jedina ustanova kulture u Opštini Inđija.

Biblioteka je u svom sastavu, pored centralnog objekta u opštinskom centru i četiri ogranka - u Beški, Maradiku, Krčedinu i Novim Karlovcima, imala i Galeriju Kuća Vojnovića (od 1998-2006. godine) i Kulturni centar (od 2003-2006. godine), koji su obavljali delatnost prikazivanja filmova, organizovanja gostovanja pozorišnih predstava, razvijali sopstvenu pozorišnu produkciju, galerijsku delatnost, organizovali tribina, škole klavira i još mnogo toga.

Biblioteka je smeštena u prizemlju inđijske Gimnazije, u prostoru od 500 m², koji je nedovoljan, neekonomičan, zastareo i pretesan za današnji nivo razvijenosti i širine delatnosti Biblioteke.

Za obavljanje svih poslova u Biblioteci je stalno zaposleno 15 stručnih bibliotečkih radnika, od toga 1 viši bibliotekar, 4 bibliotekara, 4 viša knjižničara i 6 knjižničara, kao i 2 radnika u sektoru opštih poslova.

Narodna biblioteka «Dr Đorđe Natošević» u Inđiji postala je, početkom oktobra 2005. godine, punopravni član Bibliotečko-informacionog sistema COBISS.SR, time ujedno pristupivši projektu Virtuelna biblioteka Srbije, odnosno sistemu uzajamne katalogizacije, čijim razvojem koordinira Narodna biblioteka Srbije, kao centralna nacionalna ustanova Srbije u bibliotečkoj delatnosti. PROJEKAT VIRTUELNA BIBLIOTEKA SRBIJE (VBS) podrazumeva izgradnju sistema uzajamne katalogizacije sa centralnim elektronskim katalogom i mrežom biblioteka koju čine sve biblioteke u Srbiji. Od jula 2012. godine kompletno bibliotečko poslovanje obavlja se na on-line na COBISS programskoj platformi.

Biblioteka je organizator „Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića“, naučno-stručnog skupa posvećenog teorijskim i praktičnim aspektima srpske bibliografije. Skup je posvećen uspomeni na dr Georgija Mihailovića, Inđinčanina, lekara po profesiji, ali prevashodno ljubitelja, sakupljača i poznavaoca stare i retke knjige, autora kapitalnog dela „Srpska bibliografija XVIII veka“.

Izdavačka delatnost Biblioteke nastala je zajedno sa „Susretima, daleke 1983. godine, i danas su neraskidivo vezani. Objavljivnje zbornika radova „Prilozi srpskoj bibliografiji 18. Veka“ obeležava početak izdavačke delatnosti Biblioteke i ustrojavanja „Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića“. Nakon svakog naučno-stručnog skupa Biblioteka objavljuje „Zbornik radova Susreti bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića“. Nakon 1990. godine Biblioteka je proširila svoju izdavačku delatnost i počela da objavljuje dela iz zavičajnog fundusa, objavivši dosad preko 40 naslova.

Biblioteka je 1996. godine ustanovila nagradu „Mitrovdanska povelja“ koja se dodeljuje za izuzetna dostignuća u oblasti srpske bibliografije, a čine je povelja i novčani iznos. Od 2012. godine ovo priznanje ponelo je ime „Nagrada Dušan Panković", u slavu i čast Dušan Panković (1928-2009), profesora književnosti, bibliotekara, bibliografa, pisca, jednog od utemeljivača „Susreta bibliografa“, autora brojnih radova iz oblasti bibliografije.

Pored monografskih i serijskih publikacija, Biblioteka korisnicima pruža mogućnost korišćenja interneta, organizuje promocije knjiga, predavanja, kreativne radionice i druge oblike rada sa korisnicima.