indjija.net

Стари Сланкамен

Стари Сланкамен налази се на тромеђи Срема, Бачке и Баната, на месту где се Тиса улива у Дунав и где је, према легенди, сахрањен Атила Хунски. Смештен је на атрактивној историјској и геолошкој локацији, на надморској висини од 80 м, само 15 км удаљен од Инђије и 55 км од Београда.

Први историјски подаци говоре да је ово насеље било насељено још у античко време. Бурну историју овог подручја током векова су исписали Скордисци, Римљани, Хуни, Остроготи, Гепиди, Византинци, Авари, Бугари, Турци и на крају Срби. Посебно место у историји Старог Сланкамену има Сланкаменачка битка, 16. августа 1691, којом је окончан Велики турско-аустријски рат. У тој бици учествовао је велики број Срба, па се данас на тој локацији налази монументални споменик на којем су исписани стихови Јове Јовановића Змаја на немачком језику - И хвала и слава јунацима хрлим, падом уздигнутим, смрћу неумрлим.

На археолошком локалитету Градина пронађени су остаци који говоре да је ово место коришћено од праисторијске епохе до касног средњег века. Најраније римско утврђење Ацуминцум развило се на ареалу самог келтског Опидума. Истовремено са развојем Ацуминцума као утврђења, у подножју се развио цивилни део насеља о чему сведоче остаци грађевина и покретни археолошки налази на ширем подручју села. На темељима римског Ацуминцума у средњем веку изграђена је тврђава. Као утврђење историјски извори је помињу још 1072. године као „Цаструм Зеленкамен“. Почетком XВ века била је у поседу српских деспота из породице Бранковић, док је Турци заузимају 1521. године. Остаци тврђаве данас се могу видети на улазу у село и на брегу северно од њега.

Половином XVIII века Сланкамен је са православним становништвом био део Војне крајине, где је остао до њеног укидања 1881. године. Сланкамен је 1918. припао Краљевини СХС, а 1929. Дунавској бановини. У II светском рату држала га је НДХ.

Стари Сланкамен, осим историјских, има и бројне туристичке вредности - лесне наслаге јединствене у Европи, лековиту минералну воду, реку богату рибом, прелепу обалу, пешчане аде и плаже. Извор лековите минералне воде „Сланача“ један од ретких извора слане воде у Војводини. Ова вода има темепратуру од 18,4°Ц и садржи лековите компоненте (натријум-хлорид, јод, магнезијум, калцијум, стронцијум и баријум). Коришћена је још у време Турака и веома рано послужила за формирање бањског лечилишта, али се данас не користи.

Уз Стари Сланкамен, на обали Дунава смештен је Заград, некадашње рибарско село које говори о традицији риболова и добрим риболовним теренима који овде постоје.

Све значајније културно-историјске и природне знаменитости Старог Сланкамена могу се упознати шетњом маркираним стазама које воде кроз насеље и околину.

Лечилиште у Старом Сланкамену је постојало још у турско доба. Бања је најстарија у Војводини, изграђена 1906. године. Савремени развој је почео 1964. године, када је изграђена нова болничка зграда. Специјална болница „Др Боривоје Гњатић“ уз модерну технологију и оспособљено људство спада у ред врхунских установа за посттрауматска стања и неуролошка обољења.

У Старом Сланкамену се одржава неколико значајних манифестација: Златни котлић на кеју и у старој марини у мају и јулу и Дочек дунавске регате у августу.

Познате личности Старог Сланкамена су српски архиепископ свети Арсеније И Сремац, сремски војвода из XVI века Радослав Челник, педагог и писац Ђорђе Натошевић и књижевник Фрања петриновић. 

Stari SlankamenStari SlankamenStari SlankamenStari SlankamenStari SlankamenStari SlankamenStari SlankamenStari SlankamenStari Slankamen