indjija.rs

Основна школа «Јован Поповић» је «најмлађа» школа у граду. Основана је 01.01.1962.године. Налази се у јужном делу Инђије поред старог пута Београд-Нови Сад. Смештена је на најлепшем месту у граду, са парком и спортским теренима укупне површине 7410,00м?. Стабла топола, липа, црног и белог бора, јаблана, букови, чак и два стабла гинка, пре много година засадили су први наставници и ученици школе. На сваког ученика долази 14,73м? зелене површине. Екологија је и развојни приоритет Школе, са акцентом на заштити човекове околине.

Школска зграда се простире на 2578м?, што је за скоро 500м? више у одосу на 1964. годину када је зграда саграђена. У периоду од 2000-2004. године завршени су радови на доградњи школе, чиме је добијено тих 500м? корисног простора. Извршена је и реконструкција фискултурне сале у коју је постављен терафлекс под, што је допринело још ефикаснијем одржавању сале и стварању оптималних услова за наставу физичког васпитања и оној деци која имају проблема са дисајним органима. Реконструисан је систем грејања, опремљени информатички кабинет и ђачка кухиња.

Управа Школе је дуги низ година улагала велике напоре да се школа опреми савременим наставним средствима. Сада школска библиотека располаже са 8750 наслова, а школска медијатека са 1200 јединица некњижне грађе. Школа има летњу позорницу и летњу учионицу.

ОШ «Јован Поповић» у чколској 2004/2005.години има 503 ђака у 23 одељења и две припремне групе за школу. Настава се изводи на српском језику, у две смене, а изводи је 32 наставника. Школа поседује 15 специјализованих учионица, информатички кабинет, библиотеку и читаоницу. Поред редовне наставе, реализују се и изборни предмети: верска настава, грађанско васпитање, чувари природе, рука у тесту и народна традиција. Обележавају се Дан школе, Савиндан, Дечија недеља, Школа учествује на Мајским играма, организује бројне хуманитарне акције и већ традиционални Новогодичњи вашар. Реализују се следећи програми: Здрава школа, Знањем против СИДЕ, Буквар дечијих права, Безбедно дете и Професионална орјентација.

У Школи су организоване бројне секције и ваннаставне активности, а омиљене су журке сваког другог петка. О труду ученика и наставног особља сведоче значајне награде и признања на свим нивоима такмичења литерарних и ликовних радова, рецитатора, драмског стваралаштва, спорта, природе и друштвене групе предмета, хорског певања, оркестра, техничког васпитања..Диогенова награда додељена је Драгутину Јагодићу, наставнику ликовне културе и Иванки Вуковић, наставици српског језика,која је носилац Златне значке за рад.

Школа је два пута добила Октобарску награду, више пута одавана су јој признања за естетско уређење и рад Ђачке задруге «Младост». Три колегинице су награђене Светосавском повељом СО Инђија: Зечевић Нада, наставница музичке културе, Снежана Ерлауер, учитељица, и Мирјана Кртолица, наставница српског језика. Школа је прва у граду, након 50 година, организовала Светосавску академију 1992. године.