indjija.rs

Препоручује се за: Обољења централног и периферног нервног система, обољења локомоторног система после повреда или операција, реуматске болести. Специјална болница је високо специјализована установа за продужено лечење и медицинску рехабилитацију са капацитетом од 350 постеља, те широким терапијским могућностима (хидротерапија, кинезитерапија, термотерапија, фототерапија, магнетотерапија, акупунктура, ласеротерапија, као и електротерапија).

Природни лековити фактори: Бања има минералне воде температуре 18,4°Ц.

Начини лечења:

Лечење се обавља у Специјалној болници за неуролошка обољења и постреуматска стања "Др Боривоје Гњатић".

Природне вредности у околини:

Бања се налази на обали Дунава и постоји могућност обиласка околине бродом. У близини је Фрушка Гора која је један од најстаријих националних паркова у земљи.

Културно-историјски споменици:

Брдо изнад Сланкамена представља јединствен геолошки локалитет у Европи стар 800.000 година и изузетно природно добро које чува тајну леденог доба. Научници су дали своје оцене и судове на основу дугогодишњих истраживања а то је да је локалитет лесних седимената код Старог Сланкамена јединствен у Европи и један од три у свету. Слични постоје још у Централној Азији и Кини.

Цркву Светог Николе, једна од најстаријих цркви у Срему, је 1468. године  подигао деспот Вук Гргуревић, у народу познат као Змај Огњени Вук и она представља споменик културе од изузетног значаја. Први пут се помиње 1501. године у запису четворојеванђеља Пивског манастира. Током времена, црква је претрпела веће измене. Свој садашњи изглед добила је у 18. веку, после многобројних обнова.

Сланкаменачка тврђава, чији се остаци данас виде, први пут се спомиње 1072. године под називом Castrum Zalankemen. По предању ју је у XIII веку, као феудални посед, држао Драгутин Немањић, зет угарског краља. Од 1425. године припада српским деспотима Стефану Лазаревићу и Ђурђу Бранковићу. Значајан је и споменик посвећен битци код Сланкамена, као и др. споменици културе и историје.