Vesti

Inđija dobila veliko priznanje


naslovJedneVesti
13.03.2008

Predsedniku Opštine Inđija Goranu Ješiću, juče u Kanu je uručena nagrada Magazina "FDI", koji izdaje čuveni "Fajnenšel tajmz" (Financial Times), a koji je Inđiju svrstao na listu 25 najboljih evropskih destinacija za strana ulaganja.

Tom prilikom predsednik Opštine Inđija, Goran Ješić, je istakao da je ovo veoma značajna nagrada, jer je to dobra poruka da u Srbiji postoje lokalne samouprave, koje idu u dobrom pravcu i koje mogu da ispune svetske i evropske standarde.

"Pored toga ovo je još jedan dobar vid promocije opštine i njenih potencijala pred svetski poznatim kompanijama, koje su potencijalni investitori u regionu Jugoistočne Evrope. To je ujedno i dokaz da je Inđija u poslednjih osam godina išla u dobrom smeru i da pored značajnih investicija, koje su već ostvarene, možemo očekivati nova ulaganja", rekao je predsednik Ješić.

Urednik magazina FDI, Courtney Fingran, detaljno je obrazložila metodologiju po kojoj je sastavljena TOP lista najboljih destinacija. Po njenim rečima metodologija se sadržala u obradi najrazličitijih podataka iz preko 1000 gradova i regiona u Evropi. Postojalo je pet osnovnih oblasti, kojima se istraživanje bavilo, a neka od najznačajnijih pitanja su bila procena ekonomskog potencijala, pregled tekućih investicija i investicija u poslednje dve godine, obradu podataka o najznačajnijoj investiciji u 2007. godini (veličina investicije i broj zaposlenih). Žiriju, koji je bio sastavljen od eminentnih stručnjaka bili su zanimljivi i podaci, koji se odnose na markentinške i propagandne strategije gradova u privlačenju investicija, ali i postojanje i razvijanje planske dokumentacije i opremljenost lokacija potrebnom infrastrukturom. Čak je u pojedinim segmentima bilo potrebno prikazati troškove i količinu investicija u komunalnu infrastrukturu.

Inđiji je tako još jednom potvrđeno, ovog puta na svetskom nivou da je postala jedna od najpopularnijih destinacija za ulaganje ne samo u Srbiji već i u regionu Jugoistočne Evrope, prvenstveno zbog brze i uslužne administracije, dobre infrastrukture, i primene najmodernijih informacionih tehnologija, pa je na listi ispred gradova kao što su Amsterdam, Varšava, Madrid, Frankfurt i Budimpešta.

Trenutno se u Kanu održava i najveći Sajam nekretnina MIPIM 2008, na kojem učestvuju VIP fond i Direkcija za gradjevinsko zemljiste i izgradnju Beograda. Na sajmu su prisutni SIEPA, Grad Zrenjanin i Opština Inđija, koji su održali sastanke sa nekoliko potencijalnih investitora.

Listu evropskih gradova i regiona budućnosti za 2008/2009. godinu možete pročitati ovde

PRETRAGA VESTI

Tekst:
Datum: