Vesti

Manji doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta za oživljavanje inđijske stanogradnje


Manji doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta za oživljavanje inđijske stanogradnje
11.07.2017

Na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine Inđija doneta je odluka o smanjenju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za oko 80 odsto, i to za sve zone. Razlog za značajno smanjenje doprinosa leži u činjenici da se u Inđiji više od 5 godina nije izgradio nijedan stambeni objekat za kolektivno stanovanje, dok je, poređenja radi, u susednoj opštini Stara Pazova za to vreme sagrađeno više od 700 stanova.

Nova cena doprinosa iznosiće 15 evra po kvadratu za prvu zonu, a u slučaju plaćanja u celosti odobrava se dodatni popust od 30 odsto.

Po rečima predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka, opština prethodnih pet godina nije prihodovala ni jedan dinar po osnovu doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, što je bio više nego jasan signal da se nešto mora promeniti. „Mi se nadamo da će ova odluka podstaći stanogradnju i da ćemo imati svaki dan sve više investitora. Samim tim pokrenuće se cela privreda u našoj opštini, jer svi znamo da građevinarstvo pokreće veliki broj privrednih grana“, rekao je Gak.

Koliko je dosadašnja odluka bio suluda, pokazuje primer da investitor, koji je želeo da sagradi 10 hiljada kvadrata u Inđiji, morao je da plati naknadu u iznosu od 800 hiljada evra, dok je za istu kvadraturu u susednoj opštini Stara Pazova plaćao oko 120 hiljada evra.

Zanimljivo je napomenuti da je opozicioni odbornik Petar Filipović uložio amadman u kome se protivio smanjenju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, iako za njegovog mandata nije sagrađena nijedna stambena jedinica. Amandman je većinom glasova odbijen.

PRETRAGA VESTI

Tekst:
Datum: