Vesti

SKUP HIR POJEDINACA: Inđiji presuda od 1.35 miliona evra zbog sportske hale, preti blokada računa


SKUP HIR POJEDINACA: Inđiji presuda od 1.35 miliona evra zbog sportske hale, preti blokada računa
09.01.2019

Da je izgradnja nove sportske hale u Inđiji velika omča oko vrata koja sve više steže lokalni budžet, pokazuje drugostepena presuda Privrednog apelacionog suda u Beogradu kojom je Opština Inđija dužna da u roku od 8 dana plati 1.358.433,15 evra.

I ne samo to, ukinuta je prvostepena presuda u kojoj Opština Inđija nije obavezna da kompaniji Montera(izvođaču radova) plati iznos od 29.511.096,54 dinara, što praktično znači i da je ovaj iznos potencijalni dug koji će Opština morati da plati, ako sud u nastavku suđenja donese takvu presudu.

Obzirom da je rok za plaćanje 12. januar, Opštini Inđiji preti ozbiljna finansijska kriza zbog potencijalne blokade računa. To znači da prestaje sa normalnim funkcionisanjem celokupan sistem opštine: od redovnih aktivnosti javnih preduzeća do nabavke lekova i potrošnog materijala za Dom zdravlja, funkcionisanje predškolske ustanove, socijalnih davanja, zarada...

Iako će pravni tim Opštine Inđija uložiti reviziju Vrhovnom kasacionom sudu, izvršenje obaveze se ne odlaže. U narednih nekoliko dana, rukovodstvo Opštine Inđija pokušaće da pronađe kompromisno rešenje sa predstavnicima kompanije Montera koja je dobila spor, odnosno njihovim stečajnim upravnikom obzirom da je pomenuta kompanija u stečaju.

Ceo projekat izgradnje nove Sportske hale prati niz afera i nelogičnosti, od same lokacije i ogromnih investicija za promenu toka kanala, vodovodne mreže i zoo vrta, do samog načina izvođenja radova i desetina raznih aneksa ugovora.

Inače, tužba protiv JP „Direkcija za izgradnju opštine Inđija“ pokrenuta je još 2013. godine od strane Rajfazen banke, da bi se tužbenom zahtevu 2016. godine pridružila i kompanija „Montera“ koja je bila izvođač radova.

Da podsetimo, do danas je uloženo 11 miliona evra u novu sportsku halu koja nije završena, a prema procenama stručnjaka neophodno je još 2 miliona evra. Jedan od problema predstavlja voda koja je probila korito dvorane ali i aktuelni propisi zbog kojih objekat ne može da dobije upotrebnu dozvolu jer ne ispunjava kriterijume(primer Zakon o protivpožarnoj zaštiti). Takođe,  krov hale prokišnjava a u unutrašnjem delu nisu urađeni elektromašinski radovi.

Poređenja radi, za 11 miliona evra moglo se asfaltirati preko 130 kilometara neasfaltiranih ulica, izgraditi vrtić, nova pijaca, novi gradski trg, balon sale u svim naseljenim mestima ili potpuno infrastrukturno i estetski urediti svako seosko naselje.

Ovo je samo jedan deo zamršenog „Gordijevog čvora“, i zato svaki građanin opštine Inđija sa pravom može da pita bivši režim oličen u liku Gorana Ješića i Petra Filipovića, da li je uopšte postojala kontrola radova, ko će snositi odgovornost za bačeni novac poreskih obveznika i da li će i dalje imati smelosti da u javnosti izlaze sa pohvalama kako su oni „otvorili“ sportsku halu?

Licemerje ili neznanje bivših vlastodržaca, procenite sami.

PRETRAGA VESTI

Tekst:
Datum: