Vesti

U Inđiji održana sednica skupštinskog Pododbora za poljoprivredu


U Inđiji održana sednica skupštinskog Pododbora za poljoprivredu
06.04.2023

Na inicijativu opštinske Agencije za ruralni razvoj u Inđiji je održana sednica republičkog Pododbora za poljoprivredu, na kojoj je, pre svega, bilo reči o elektronskoj registraciji poljoprivrednih gazdinstava. Zajednička ocena je da je aplikacija eAgrar izuzetno korisna za poljoprivrednike, ali da bi rok za njenu primenu trebalo pomeriti do aprila naredne godine, istakao je Milija Miletić, predsednik skupštinskog Pododbora, i dodao da će takav zaključak biti upućen resornom ministarstvu:

-Došli smo u Opštinu Inđija, da na primeru dobre prakse, sagledamo iskustva, da iz ove ravničarske opštine, koja ima komunikaciju sa evropskim fondovima, ponesemo zaključke koji će biti na dobrobit svih naših poljoprivrednika, rekao je Miletić.

Iako je većina poljoprivrednih gazdinstava prešla na eAgrar, veliki je broj onih koji to još uvek nisu učinili, a neki pozivi i konkursi su već raspisani, pa je cilj da se pronađu načini da svima budu dostupna podsticajna sredstva.

-Inđijska Agencija za ruralni razvoj završila je najveći deo posla u vezi sa elektronskom registracijom poljoprivrednih gazdinstava, naglasila je direktorka Agencije Ivana Pejović – Ševrt, izrazivši značaj dolaska republičkog Pododbora u lokalnu sredinu.

Sastanku je prisustvovao i Marijan Rističević, predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Republike Srbije, koji je istakao da je najvažnije sačuvati mala poljoprivredna gazdinstva.

-Posebno mislim na domaćinstva koja se bave stočarskom proizvodnjom, njih je potrebno podržati svim mehanizmima, lokalnim i državnim, kako bi uvećavali stočni fond i širili proizvodnju, jer stočari su čuvari zemlje, zaključio je Rističević.

Prema poslednjim satistikama do sada je polovina poljoprivrednih gazdinstava prešla na elektronsku registraciju, a očekivanja su da će rok biti produžen do aprila iduće godine.

PRETRAGA VESTI

Tekst:
Datum: