Vesti

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić primio nagradu "Financial Times"-a


naslovJedneVesti
07.03.2012 | ВИДЕО

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić primio je danas u Kanu nagradu prestižnog magazina FDI, koju je Inđija dobila kao druga najbolja destinacija u Evropi kada je u pitanju efektivnost troškova ulaganja.

,,Ovo predstavlja uspeh države Srbije s obzirom da imamo mnogo više opština i gradova koji su prepoznati kao dobre destinacije za ulaganje nego što je to bilo ranije. Ranije je to bila samo opština Inđija, a sada imamo i Suboticu, Sremsku Mitrovicu, Zaječar i Vranje, kao i region Vojvodine. Podigli smo kapacitet za privlačenje investicija i to je sveobuhvatni uspeh, pre svega politike koju je sprovodila SIEPA i vojvođanski Fond za promociju investicija. To je rezultat zajedničkog rada svih tih lokalnih samouprava i agencija. Iako zbog svetske ekonomske krize prethodnih godina nije bio veliki broj zainteresovanih investitora, poslednje dve godine mi imamo pet velikih projekata koji su sada u fazi realizacije i dva velika investitora sa kojima pregovaramo danas. Čuli ste generalnog direktora Henkela koji je na konferenciji za novinare u ponedeljak objavio da Henkel želi da u Inđiji gradi još jednu fabriku. To je bila dobra poruka i dokaz da mi možemo da se takmičimo sa konkurentima koji se nalaze u Evropskoj uniji i da privučemo investitore iako se Srbija još uvek tamo ne nalazi. To je dobar signal za nove velike investitore, ne samo kada je u pitanju investiranje u Inđiju, već i u čitavu Srbiju``- istakao je predsednik opštine Inđija nakon dodele priznanja.

Konkurs „Evropski gradovi i regioni budućnosti" tradicionalno raspisuje magazin „FDI Intelligence", deo Financial Times-a koji analizira tržišta i pruža vredne informacije onima koji promovišu svoju lokaciju, koji traže novu biznis lokaciju ili samo analiziraju trendove.

Inđiji je tako još jednom potvrđeno da je postala jedna od najpopularnijih destinacija za ulaganje ne samo u Srbiji već i u Evropi, prvenstveno zbog brze i uslužne administracije, dobre infrastrukture i primene najmodernijih informacionih tehnologija. Prvo priznanje došlo je 2008. godine kada je Inđija zauzela osamnaesto mesto na listi od 25 najboljih evropskih destinacija za ulaganje.

Lista gradova i regiona budućnosti nastala je prikupljenjem podataka u 253 evropska grada i 110 regiona u Evropi. Ocenjivano je šest kategorija: ekonomski potencijali, ljudski resursi, troškovna isplativost, kvalitet života, infrastruktura i biznis klima.

Kategorije u okviru kojih su gradovi i regioni ocenjivani su: glavni gradovi (više od milion stanovnika), veliki gradovi (između pola miliona i milion), mali gradovi (između 250 hiljada i 500.000), mikrogradovi (ispod 250.000), veliki regioni (više od 250.000) i mali regioni (ispod 250.000 stanovnika).PRETRAGA VESTI

Tekst:
Datum: