Вести

Инђија најтранспарентнија општина у Србији


naslovJedneVesti
07.06.2013 | С.Тодоровић | ВИДЕО

Општина Инђија добитник је прве награде за најтранспарентнију локалну администрацију у 2013. години у пројекту Европског покрета "Добра влада". Награду је данас на свечаној конференцији у Градској кући у Нишу примио председник општине Инђија, Петар Филиповић.

У конкуренцији 48 локалних администрација Инђија је добила највише поена, док је другопласирана општина Врање,  на трећем месту наашла се општина Сомбор, четврта је општина Звездара, а пета општина Параћин.

Приликом пријема награде председник општине Инђија, Петар Филиповић, истакао је да је изузетно задовољан што се у веома јакој конкуренцији општина Инђија издвојила и као лидер у овој области. Он се захвалио Европском покрету што је омогућио општинама да се на овај начин такмиче истакавши да су управо оваква такмичења мотив више за унапређење рада локалних самоуправа.

Петар Филиповић, председник општине Инђија: "Награда је дошла у незгодном тренутку за нашу општину када смо изложени притисцима са разних страна, али ова награда је потврда да смо добро радили и да добро радимо свој посао, а све у корист грађана који су за нас гласали и који су бирали да ми водимо локалну управу. Она је значајна и због тога што долази од Европског покрета који има изузетан углед у Србији. Признање које смо добили обавезује нас да убудуће будемо још бољи и ефикаснији и да поправимо наше пословање, што ће свакако бити наш циљ. Наредне године поново ћемо конкурисати за ову награду и надам се да ће статуа остати у трајном власништву наше општине".

“Од изузетног је значаја стварање “здраве конкуренције” међу општинама јер то у крајњој мери доводи до побољшања рада локалних администрација. У овом тренутку нас издваја употреба “Система 48” који омогућава стварање транспарентног односа између локалне самоуправе, грађана и привреде. Наши грађани су то препознали и у протеклих 10 година имали смо преко 50.000 пријава на “Систему 48”, а више од 90 одсто тих захтева је решено што говори о успешности примене оваквог система рада” – истакао је председник општине Инђија. 

Председница Европског покрета Мила Вујић је пре предаје признања са председником општине Инђија потписала уговор о чувању статуе која је прелазна и уручила му повељу која остаје у трајном власништву. Она је овом приликом истакла да је награда Европског покрета пандан награди коју додељује Савет Европе и да су критеријуми доделе награде потпуно транспарентни.

“Стандарди доделе награде поштују дванаест принципа повеље Савета Европе – Добра влада. Локалне администрације које су се показале као најбоље примењују велики број тих принципа и због тога се истичу. Локалне администрације су најближе грађанима што даје додатну вредност овој награди и нашем раду”-истакла је Мила Вујић.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић је добитницима награда Европског покрета уручио поклоне поводом обележавања 17 векова Миланског едикта и позвао их да буду гости на манифестацијама којим се обележава овај јубилеј.

Представници општина које су награђене повељама одржали су презентације кроз које су присутнима предочили шта је то што су урадили у својим општинама и што им је донело ово престижно признање.

Акција "Добра влада" по први пут је реализована прошле године. Статуа која ће годину дана бити у нашој општини прелази у трајно власништво оној општини која буде три пута награђена, а како је председник Општине истакао, обраћајући се присутнима, циљ општине Инђија у наредном период биће да још више побољша свој рад и оправда титулу најтранспарентније локалне самоуправе. 

Додела награде Европског покрета Гостовање на телевизији Белле АмиеПредседник општине Инђија, Петар ФилиповићПредседница Европског покрета, Мила ВујићГрадоначелник Ниша, проф.др Зоран Перишић Додела награде Европског покрета Додела награде Европског покрета Додела награде Европског покрета Додела награде Европског покрета Додела награде Европског покрета Градоначелник Ниша, Зоран АнтићГрадоначелник Сомбора, Немања ДелићЗаменик председника ГО Звездара , Зоран ВулетићДодела награде Европског покрета Додела награде Европског покрета


ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: