Вести

Општини Инђија уручена награда престижног магазина „Financial Times“

naslovJedneVesti
12.03.2014

Општини Инђија је по трећи пут у протеклих шест година уручена награда „Европски градови и региони будућности“ коју додељује престижни европски магазин „Financial Times“, односно његов пословни додатак „fDi Intelligence“.

Инђија је ове године, у конкуренцији највећих европских градова и региона, попут Лондона, Париза, Барселоне, Ливерпула, Лиона и многих других, награђена у две категорије и проглашена петим најбољим европским регионом по ефективности трошкова улагања и четвртим малим регионом по истом критеријуму.

„Financial Times“, односно његова пословна публикација („fDi Intelligence“), процењивао је услове које страни инвеститори имају када долазе у европске градове и регионе. На конкурс „Европски градови и региони будућности 2014/2015“ пријавило се 468 европских локација - градова и региона, а оцењивано је шест категорија: економски потенцијали, људски ресурси, трошковна исплативост, инфраструктура и бизнис клима, као и стратегија за привлачење страних директних инвестиција.

Свечаном уручењу награда у Кану, поред званичника, делегација и других европских великодостојника, присуствовали су председник општине Инђија, Петар Филиповић, коме је и уручено признање, заменик председника Милан Бодирожа и помоћник председника Српко Меденица.

Петар Филиповић, председник општине, овим поводом је истакао да је награда „Financial Timesa“ потврда дугогодишњег рада и уједно признање свих који су део локалне самоуправе, а пре свега грађанa општине Инђија.

- Пре свега желим да поновим оно што сам говорио и раније, а то је да није случајно што смо трећи пут добили ову награду јер је она потврда нашег дугогодишњег рада, потврда је да и даље имамо услове за инвестирање. „Financial Times“ је један од најутицајнијих економских магазина, читају га сви бизнисмени те сам сигуран да ће многи и на овакав начин чути за Инђију. Ово је, сасвим сигурно, сјајна референца за нас. Ова награда није само признање мени, већ и свим људима који раде у јавним предузећима, у Општинској управи, а пре свега признање грађанима општине Инђија, којима је и посвећујем – поручио је Петар Филиповић и додао да оваква признања представљају само подстрек за све за даље напредовање и унапређење прилика.

- Ми се на овоме нећемо зауставити. Имао сам прилику да разговорам са председницима општина и градоначелницима већих градова, разменили смо искуства, контакте и то је, сигуран сам, један од путева за даљу промоцију наше општине. Као што сам раније говорио, ова награда неће Инђији донети нова радна места, али шаље јасну поруку инвеститорима да смо и даље једна од најатрактивнијих локација у Србији за улагање и инвестирање и сигуран сам да ће многи то препознати и да ћемо и убудуће имати инвестиције – изјавио је Петар Филиповић, изразивши свој оптимизам, упркос нестабилној политичкој ситуацији која негативно утиче на прилив нових улагања страних инвеститора, не само у општини Инђија, већ и у целој Србији.

- Очекивао сам да ће 2014. година бити много боља за нас у односу на 2012. и 2013. Нажалост, као што сви знају, ми поново имамо изборе после само две године. То је порука потенцијалним инвеститорима да немамо стабилну ситуацију у држави јер, када инвеститор жели да уложи у Србију, он жели да има политичку стабилност и правну сигурност пре свега, како би и његова инвестиција била сигурна. Из тог разлога, нисам сигуран да ћемо наредних месеци имати помака у смислу нових инвестиција, али сам ипак оптимиста те се се надам да ће друга половина године донети боље резултате у том погледу.

Да подестимо, општина Инђија је по трећи пут награђена. Први пут 2008/09. године Инђија је проглашена 18. европском дестинацијом најпривлачнијом за страна улагања, a 2012/13. проглашена је другом најбољом дестинацијом у Европи, када је у питању ефективност трошкова улагања.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: