Вести

Председник Петар Филиповић: Свакодневна брига о старијим суграђанима је наша мисија


naslovJedneVesti
01.10.2015

Председник општине Инђија Петар Филиповић, поводом обележавања Међународног дана старијих особа, посетио је неколико нових корисника Удружења „4+1 – помоћ у кући старијим лицима“, у Новим Карловцима, Новом Сланкамену и Крчедину.

Том приликом, председник општине честитао је празник старијим суграђанима и истакао да Општина Инђија свакодневно пружа помоћ и брине о старијим лицима.

„Политичари обично изговарају флоскулу да наших старијих суграђана треба да се сетимо сваки дан, а не само данас. Код нас то није случај. Општина Инђија свакодневно пружа помоћ старијим лицима и самачким домаћинствима кроз активности Удружења ‘4+1’, чије геронто-домаћице тренутно воде бригу о 177 корисника у 154 домаћинстава. На тај начин настојимо да им помогнемо, пре свега у њиховој свакодневници, на практичан начин, од чишћења куће до набавке лекова“, изјавио је председник Филиповић, истакавши да ће Општина Инђија пронаћи начин да прошири услуге организације „4+1“ у наредној години:

„Ту пре свега мислим на поправке беле технике и ситнијих грађевинских радова. Трудићемо се да за наредну буџетску годину пронађемо средства којима бисмо још више побољшали квалитет живота наших старијих суграђана“, рекао је председник општине.

Он је такође подсетио да услуге помоћи у кући нису једини начин помоћи старијим особама:

„Од кад постоји јавни превоз у нашој општини, преко 9.000 пензионера се потпуно бесплатно вози нашим јавним превозом. Дакле, учинићу све што је до мене да помогнем нашим старијим суграђана и сигурно је да их нећемо заборавити. То говоре и наша дела“, поручио је Петар Филиповић.

Општина Инђија је, у сарадњи с удружењем „4+1“, поводом Међународног дана старијих обезбедила и пригодне поклоне за 177 корисника у 154 домаћинства који користе услуге геронто-домаћица.

Проширена делатност организације „4+1 – помоћ у кући старијим лицима“

Доброчинство је једино богатство које се умножава дељењем

Организација „4+1 “ пружа помоћ старим лицима од 2004. године. Иако се делатност у почетку базирала само на Инђију, временом су се услуге геронто-домаћица проширивале и у друга насељена места наше општине. Једанаест година касније, од јуна 2015. година, услугу осам геронто-домаћица данас добија 154 домаћинстава, односно 177 корисника у девет насељених места општине Инђија!

Велики пораст старог становништва, као и њихово интересовање за овом услугом, довели су до потребе да се услуге помоћи у кући, осим у Инђији, прошире најпре на подручје Бешке (од фебруара 2012. године), а убрзо потом и у Љукову (од јануара 2013. године). Ангажовање геронтолошких домаћица у овим насељеним местима све време је финансирала Општина Инђија, у циљу подршке и помоћи старим лицима и самачким домаћинствима, не би ли им се олакшала свакодневница.

Примарни циљ пружања помоћи у кући је побољшање квалитета живота нашим старијим суграђанима који живе у самачким или двочланим домаћинствима, имају преко 65 година и примања по домаћинству мања од 25.000 динара. То су уједно и основни критеријуми за остваривање права на услугу помоћи у кући „4+1“. Подаци о корисницима прикупљају се директно на терену, затим из Центра за социјални рад „Дунав“ који је и партнер на пројекту, али и уз помоћ месних канцеларија.

Једнократна подршка овом пројекту стигла је 2009. године од Покрајинског секретаријата за здравство и социјалну политику, а од јуна ове године и од Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова. Наиме, организацији „4+1“ одобрено је милион динара преко конкурса за програме акционог плана запошљавања, тј. финансирање јавних радова.

На овај начин ангажоване су четири нове геронто-домаћице, што је резултирало и проширењем услуга и у друга насељена места наше општине. Осим основне помоћи старим лицима, предност овог пројекта је и у томе што је преко Националне службе за запошљавање ангажована тешко упошљива категорија лица – жене старости преко 50 година, које се на евиденцији републичког „бироа“ за запошљавање налазе више од 20 година.

Приликом покретања ове активности пошло се од неколико чињеница. Пре свега, бележи се убрзан пораст броја старих особа. Домски смештај је за већину њих скуп облик друштвене помоћи, а често се јавља и снажан отпор према смештају у старачке домове и напуштању свог дугогодишњег окружења.

Услед тешке покретљивости велики број корисника је усамљен, изолован, па овај вид помоћи веома позитивно утиче на њихово психичко стање. Геронто-домаћице, поред одржавања хигијене стамбених просторија (чишћење, усисавање и слично), прања, сушења и пеглања веша, својим корисницима купују намирнице на пијаци, у продавници, доносе лекове из амбуланте, дневну штампу, књиге из библиотеке, а у време хладних зимских дана помажу и око огрева, ложе ватру, чисте пећи и друго.

Тренутно, помоћ у кући у Инђији добија 54 домаћинстава (57 корисника), у Бешки 21 домаћинство (24 корисника), у Љукову 14 домаћинстава (15 корисника), а од јуна ове године геронто-домаћице обилазе девет домаћинстава (11 корисника) у Новим Карловцима, 15 домаћинстава и 19 корисника у Новом Сланкамену, четири домаћинства и пет корисника у Старом Сланкамену; у Крчедину помоћ добија 13 домаћинстава (18 корисника), у Сланкаменачким Виноградима три домаћинства и исто толико корисника, док се у Марадику пријавило 25 корисника у 21 домаћинству. Планира се да и Чортановци и Јарковци од децембра добију услугу помоћи у кући „4+1“ те би тиме сва насељена места инђијске општине била покривена овом делатношћу.Међународни дан старијих – 1. октобарМеђународни дан старијих – 1. октобарМеђународни дан старијих – 1. октобарМеђународни дан старијих – 1. октобарМеђународни дан старијих – 1. октобарМеђународни дан старијих – 1. октобарМеђународни дан старијих – 1. октобарМеђународни дан старијих – 1. октобарМеђународни дан старијих – 1. октобарМеђународни дан старијих – 1. октобар


ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: