Вести

Свечаном седницом обележен Дан општине Инђија


Свечаном седницом обележен Дан општине Инђија
22.10.2015 | вг

Свечаном седницом Скупштине општине Инђија и пригодним културно-уметничким програмом прослављен је Дан ослобођења Инђије који се прославља и као Дан општине Инђија. Инђија је пре 71 годину ослобођена 22. октобра након дуге антифашистичке борбе у којој је страдао велики број наших суграђана.

Свечаној седници присуствовали су и одборници СО Инђија, чланови Општинског већа, руководиоци локалне самоуправе, гости из братских и пријатељских општина из Македоније, Босне и Херцеговине и Хрватске, привредници и сви они који активно учествују у животу и развоју општине Инђија.

Седницу је отворио председник Скупштине општине Инђија Александар Ковачевић. Он се у свом обраћању осврнуо на историјат обележавања овог празника и подсетио да је 22. октобар дан када се сећамо жртава антифашистичке борбе које су дале свој живот за ослобођење наше општине.

„Обележавање овог датума признање је херојству и свим жртвама које је народ наше Општине дао у борби за слободу. На данашњи дан, 22.октобра, пре 71 годину наш град је ослобођен и због тога дужни смо да одамо почаст и да се сећамо оних који су животом, радом, и залагањем дали допринос у рату, али и у изградњи и развоју наше Инђије“, рекао је председник Скупштине.

Председник СО Инђија је даље изразио задовољство и захвалност за ефикасан и успешан рад Скупштине, за примерену сарадњу свих одборника и одборничких група, за узоран однос у опхођењу и поштовању достојанства Скупштине.

„Без обзира на политичке разлике и супростављена мишљења о појединим питањима, што и јесте услов и основ демократије, показали смо ажурност и ефикасност у припремању и одржавању седница Скупштине. Уз помоћ стручних служби, усклађивали смо наша општа акта благовремено и уз поштовање начела законитости. Доносили смо решења и одлуке које су имале практични значај. Настојали смо да будемо на услузи, да решимо и задовољимо различите потребе.“

Председник Општине Инђија Петар Филиповић честитао је свим суграђанима Дан ослобођења Инђије и на самом почетку посебно поздравио госте из братских и пријатељских општина: Ђевђелија, Маглај, Охрид, Кнежеви Виногради, Вуковар и Јабланица.

 „ Што се тиче функционисања локалне самоуправе, апсолутно сам задовољан чињеницом да је и ова година протекла без великих проблема када је реч о услугама које пружамо нашим суграђанима. Локална администрација, јавна предузећа, установе и све остале службе су успеле да своје услуге и функционисање одрже на највишем нивоу што је у данашње време у Србији изузетан успех. Осим краткотрајнног проблема са водоснабдевањем током летњег сушног периода, који нам се наредне године неће поновити због тога што ћемо завршетком изградње две батерије бунара која је у току разрешити и тај проблем, морам да истакнем да су сви други комунални системи функционисали без проблема. У протеклом периоду смо захваљујући добрим пројектима и ангажовању великог броја појединаца отпочели радове и привели крају радове на неколико инфраструктурних пројеката.“

Он је нагласио да ће активности и даље највише бити усмерене на привлачење нових инвестиција, на очување и отварање нових радна места јер су то основни предуслови да млади, стручни људи остану у Инђији, обезбеде зараду и заснују своје породице.

„ Наравно ни ова година није протекла баз смањења броја незапослених, иако то многи на желе да признају и да виде, званични подаци националне службе за запошљавање нам доказују да је у овој години број незапослених за преко 500 људи. Највећу захвалност у том погледу дугујемо инђијским привредницима који својим добрим пословањем највише доприносе да се тренд отварања нових радних места наставља из године у годину. Успели смо да одржимо и ниво социјалних давања у рангу из претходних година. Чак смо и проширили неке услуге, попут помоћи старима. Сви видите да се у нашој општини интензивно гради, радимо на побољшању инфраструктуре и самим тим безбедности учесника у саобраћају.. Ближи се крај године и припрема буџета за наредну годину. У наредној години ћемо своју пажњу поново усредсредити на три ствари: образовање, безбедност и здравство.Образовање је оно што чини основ нашег друштва. Улагање у нашу децу донеће и бољитак за нашу општину. Унапређење безбедности на свим нивоима је неопходно и на томе се интензивно ради, и наравно здравље као стуб развоја.   То ће бити политика за коју ћемо се залагати у наредном периоду. И коначно стижемо до оног најлепшег дела када имам прилику да се захвалим онима који су у протеклој години задужили нашу општину на неки начин, а ми им доделом најважнијег општинског признања „Октобарских награда“ узвраћамо. Фешн Парк Аутлет – свака част на досадашњем раду, а све ћете нас обрадовати и новом инвестицијом која ће допринети развоју и промоцији наше општине.Гас Тех – позитивне приче запослених довољан су разлог за награђивање једног предузећа. МНГ Пластик Гогић -  дугогодишњи успешни привредници који друштвеном одговорношћу доприносе нашој општини и представљају је у најбољлем светлу. Милош Џаковић – изузетан млади спортиста Удружење ликовних уметника Инђија -  када неко траје 50 година... има ли веће потврде квалитета? Ове године доделићемо и 29 захвалница свима онима којима нисмо могли да дамо Октобарске награде, а заслужили су да буду награђени. Свакако - пре свих захваљујем се грађанима Инђије на поверењу, подршци и разумевању са надом да успевамо да оправдамо њихова очекивања“, поручио је председник општине Инђија, Петар Филиповић.

У току свечане седнице потписана је Повеља о братимљењу Општине Јабланица и Општине Инђија.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: