Вести

Помоћ у кући „4+1” и у Чортановцима и Јарковцима


naslovJedneVesti
09.02.2016

Услуге геронто-домаћица у оквиру удружења „4+1 – помоћ у кући старијим лицима” од почетка 2016. године пружају се и у насељеним местима Чортановци и Јарковци, чиме је обухваћена читава општина Инђија. Бесплатну помоћ у кући добија 210 корисника у 180 домаћинстава, а цео пројекат финансира Општина Инђија преко пројектних активности.

Координаторка удружења Анита Ковачевић Костецки рекла је да су геронто-домаћице удружења прошле лиценцирање, односно интегралну обуку помоћи у кући с базичном негом на основу чега је организација добила потврду Републичког завода за социјалну заштиту да може да обавља овај посао.

– Геронто-домаћице, поред одржавања хигијене стамбених просторија, чишћења, усисавања, прања, сушења и пеглања веша, својим корисницима купују намирнице на пијаци, у продавници, доносе лекове из амбуланте, дневну штампу, књиге из библиотеке, а у време хладних зимских дана помажу и око огрева, ложе ватру, чисте снег, пећи и друго. Појединим корисницима обезбеђено је и огревно дрво, а у сарадњи с Кабинетом Председника општине уручени су им и пакети једнократне помоћи – изјавила је Анита Ковачевић Костецки, захваливши се и јавним предузећима „Комуналац”, „Ингас” и „Водовод и канализација” на сарадњи и помоћи.

Осим основне помоћи старим лицима, значај овог пројекта је и у томе што је преко Националне службе за запошљавање ангажована тешко упошљива категорија лица – жене старости преко 50 година, које се на евиденцији републичког бироа за запошљавање налазе дуги низ година.

Славица Родић, одборница у СО Инђија и председница Скупштине организације „4+1 – помоћ у кући старијим лицима”, захвалила се Општини Инђија која, како је рекла, има и слуха и духа да издваја средства за једну овако важну популацију.

– С поносом можемо рећи да је од 2016. године овим услугама покривена цела општина Инђија. Свесни смо да је нашим корисницима потребно више услуга од оних које наша организација тренутно нуди, али и у овим околностима наше геронто-домаћице им пружају више од основног. Поносна сам и на све наше запослене који с пуно поштовања и љубави улазе у домове наших корисника – изјавила је Славица Родић, истакавши да је Општина Инђија показала и доказала да је социјално-одговорна институција, будући да покрива широк опсег социјалних услуга те да у последње две године није било смањења издвајања из општинског буџета.

– Напротив, било је и повећања – истакла је Славица Родић.

Приликом покретања ове активности још 2004. године пошло се од неколико чињеница. Убрзан је пораст броја старих особа, домски смештај је за већину њих скуп, а често се јавља и снажан отпор према смештају у старачке домове и напуштању свог дугогодишњег окружења. Услед тешке покретљивости велики број корисника је усамљен, изолован па овај вид помоћи веома позитивно утиче на њихово психичко стање.

Током година, потребе старијих и обим посла се повећавао па су услуге постепено проширене и на друга насељена места у општини – најпре на подручје Бешке (од фебруара 2012. године), а убрзо потом и у Љукову (од јануара 2013. године). Ангажовање геронтолошких домаћица у овим насељеним местима све време је финансирала Општина Инђија, у циљу подршке и помоћи старим лицима и самачким домаћинствима, не би ли им се олакшала свакодневница.

Једнократна подршка овом пројекту стигла је 2009. године од Покрајинског секретаријата за здравство и социјалну политику, а од јуна 2015. године и од Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, када је организацији „4+1” одобрено милион динара преко конкурса за програме акционог плана запошљавања, тј. финансирање јавних радова. Тада су услуге проширене и на Марадик, Крчедин, Сланкаменачке Винограде, Нови и Стари Сланкамен и Нове Карловце.

Примарни циљ пружања помоћи у кући је побољшање квалитета живота нашим старијим суграђанима. Критеријуми за остваривање права на ове услуге су старије особе који живе у самачким или двочланим домаћинствима, имају преко 65 година и примања по домаћинству мања од 25.000 динара. Подаци о корисницима прикупљају се директно на терену, затим из Центра за социјални рад „Дунав” који је и партнер на пројекту, али и уз помоћ месних канцеларија.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: