Вести

САВРЕМЕНИ ОБЈЕКАТ ЗА МАЛИШАНЕ: Јелена Ђоковић и Владимир Гак отворили реновирани објекат вртића у Љукову


naslovJedneVesti
27.02.2020

Фондација „Новак Ђоковић“ и Општина Инђија отворили су данас тринаесту „Школицу живота“ у месту Љуково надомак Инђије, односно реновирани објекат вртића, чиме се обезбедило око 40 нових места за малишане узраста од три до шест година. У реконструкцију и опремање објекта који се налази у оквиру основне школе уложено је 10.2 милиона динара, од којих је Фондација финансирала 80% а Општина 20% средстава.

Отварање „Школице живота“ обухватала је адаптацију дела основне школе која је некада била дом једног учитеља из Љукова, затим његово опремање свим неопходним намештајем, дидактичким средствима и потрошним материјалом, као и изградњу игралишта како би деца могла да уживају у свакодневном боравку.

Јелена Ђоковић, глобална директорка Фондације „Новак Ђоковић“, данас је свечано са председником општина Инђија Владимиром Гаком отворила нову „Школицу живота“, а другаре у вртићу је обрадовала новим играчкама.

„Отварање тринаесте Школице живота за нас има одређену симболику. Ове године обележавамо тринаест година рада и са поносом сумирамо све што је наша Фондација урадила како би малишанима обезбедили лепше детињство, услове да уче и да се радују. Уверена сам да смо великом броју њих омогућили и бољу будућност. Од 96 деце које живи у Љукову, само једна четвртина има приступ предшколском образовању. Зато нову Школицу живота отварамо баш у овом месту. Користим ову прилику да се захвалимо представницима општине и предшколске установе што су нам пружили максималну подршку и омогућили да изградимо један нови кутак и улепшамо детињство великом броју малишана", рекла је Јелена Ђоковић, и додала да се пружањем прилике деци да иду у вртић у месту где живе, подстичу и млади родитељи да остану да живе на селу.

„Заиста сам срећан што данас имамо прилику да нашој деци предамо на коришћење простор који задовољава све најсавременије и најстроже услове за боравак малишана предшколског узраста. Овим показујемо одговорност према нашој будућности, према деци која ће једног дана водити овај град и државу. И зато смо ми данас овде и зато је наш задатак да дамо све од себе да им омогућимо оно што заслужују, а заслужују само најбоље. Захвалио бих се Фондацији "Новак Ђоковић" која је препознала значај овог објекта у Љукову и са којом смо остварили одличну сарадњу. Како је Новак најбољи тенисер света тако је и општина Инђија најбоља општина у Србији, тако да је наша сарадња потпуно логичан процес и надам се да ћемо заједнички остварити велики број пројеката у интересу пре свега наше деце“, изјавио је Владимир Гак, председник општине Инђија.

Директорка ПУ „Бошко Буха“ Јелена Кресоја захвалила се Фондацији „Новак Ђоковић“ на могућности да се деци која до сада нису укључена у институционално васпитање и образовање, омогући да расту и развијају се у инспиративном окружењу и уче од својих вршњака.

„На нашу радост Фондација је препознала потребе овог места, које из године у годину има већи број деце, и са Општином је преуредила и опремила простор и учинила га доступним за свако дете у селу. Овим пројектом обухватили смо 20-оро деце узраста од 3 до 5.5 година и још 25-оро деце који похађају припремни предшколски програм. Изузетно смо  захвални Фондацији на пруженој прилици да будемо део овог пројекта, јер сматрамо да и деца у малој средини, као што је наша, заслужују да одрастају у истим условима као и њихови вршњаци у Инђији и другим местима наше општине“, додала је  Јелена Кресоја.

Део донације је уложен у мониторинг и стручно усавршавање и обуку васпитача и стручних сарадника ПУ „Бошко Буха“, које спроводи ЦИП – Центар за интерактивну педагогију. На тај начин свим будућим генерацијама из ове околине, поред подстицајног окружења за учење, Фондација пружа и најквалитетнији предшколски програм.

„С обзиром на то да су првих пет година кључне за развој, а пропуштене прилике се не могу надокнадити, ЦИП кроз пројекат „Школице живота-заједно за детињство“, подржава настојање Фондације да квалитетни програми буду доступни што већем броју деце у раном детињству. Стручна подршка ЦИП-a усмерена је на  креирање политика за децу и породице на локалном нивоу, унапређивање васпитно образовне праксе предшколских установа и оснаживање компетенција васпитача. Успостављање квалитетних четворочасовних програма отвара могућност да се деца узраста 3 до 5.5 година у селу Љукову друже, играју, расту и уче заједно са својим вршњацима“, рекла је Олга Лакићевић, координаторка пројекта Центрa за интерактивну педагогију.

Реконструкција и опремање објекта у селу Љуково омогућено је захваљујући подршци наше познате дизајнерке Роксанде Илинчић, Rotary Club-u International Amsterdam и Henkel Srbija brend Ceresit, као и средствима прикупљеним током кампање „Сезона даривања“ 2018. године, и доприносу општине Инђија.

Фотографије са отварења вртића можете погледати ОВДЕ.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: