Вести

ПОТПИС ЗА ИСТОРИЈУ: Јапански Toyo tires озваничио долазак у Инђију, инвестиција од националног значаја


ПОТПИС ЗА ИСТОРИЈУ: Јапански Toyo tires озваничио долазак у Инђију, инвестиција од националног значаја
16.09.2020

Јапанска компанија за производњу пнеуматика Toyo tires данас је званично постала власник 63 хектара земљишта у североисточној индустријској зони у Инђији, познатијој као Локација 15. То је резултат трогодишњих преговора ове компаније са Владом Републике Србије, Развојном агенцијом Србије и Општином Инђија а манифестовано путем потписивања уговора о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини Републике Србије.

Овим је и званично потврђен долазак једног од највећих светских произвођача пнеуматика за моторна возила у Инђију који ће у наредном периоду изградити фабричке хале површине 300 хиљада квадрата у основи. У првој фази биће запослено 523 радника на неодређено време, а оно што радује јесте податак да ће просечна плата запослених бити већа у односу на републички просек.

Наведена инвестиција је пројекат од значаја за Републику Србију, а нарочито за „привредну слику“ општине Инђија. Инвеститор ће до краја 2023. године уложити 364 милиона евра у погоне и опрему.

Колико су преговори и „борба“ за долазак јапанског инвеститора били неизвесни показује податак да су преговори трајали три године и да је неколико европских земаља изразило интересовање за ову инвестицију. Највећи конкуренти Инђији били су градови Кошице у Словачкој и Гдањск у Пољској.

Данашњи дан представља велику победу Инђије и Републике Србије јер, осим економског аспекта, долазак јапанског инвеститора има шири политички и безбедносни значај, нарочито имајући у виду геостратешки положај наше земље и изазове са којима се суочавамо.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: