Вести

ВРАЋЕН ОСМЕХ ПУБЛИЦИ: Завршен 7. Шекспир фестивал


ВРАЋЕН ОСМЕХ ПУБЛИЦИ: Завршен 7. Шекспир фестивал
18.09.2020

У аутентичном амбијенту под ведрим небом, као у време највећег драмског ствараоца, уз овације публике спуштена je завеса на 7. Шекспир фестивал.

Овај јединствени фестивал, одржан у башти велелепне виле Станковић у Чортановцима, симболично је затворио Мој Шекспир - представа Никите Миливојевића у којој су прослављени глумци: Светозар Цветковић, Светлана Бојковић, Зијах Соколовић, Војислав Брајовић, Милица Михајловић, Небојша Дугалић, Јелена Ђулвезан и преводилац Шекспирових дела Зоран Пауновић, највећег драмског писца сместили у садашњост, представљајући га кроз догодовштине иза сцене и искуства стечена наступима у Шекспировим позоришним делима.

Током пет фестивалских дана публика је уживала у несвакидашњем споју музике и комедије. Фестивал је отворен концертом Бетовен и Шекспир у извођењу Гудачког квартета Београдске филхармоније. У готово интимној, јединственој фестивалској атмосфери, публика је на неки начин и сама била део позоришних представа одиграних на отвореном, баш као у времену Шекспировог живота и стваралаштва.

Музика је билла основ и инспирација и за креирање идеје представе Како вам драго - романтичне комедије која је настала као плод сарадње Народног позоришта у Нишу, Крушевачког позоришта и Интернационалног Нишвил Џез фестивала а према концепту Никите Миливојевића.

Публика је имала прилику да ужива и у наступу Шабачког позоришта кроз комедију  Два витеза из Вероне  редитељке Мие Кнежевић али и да погледа чувену драму Тома Стопарда о двојици споредних ликова из Шекспировог Хамлета „Розенкранц и Гилденстерн су мртви“ новосадског Српског народног позоришта а у режији Игора Павловића.

Након затварња овогодишњег, седмог по реду Шекспир фестивала, Никита Миливојевић, оснивач и директор фестивала, је изјавио: „Наша намера и мотив да вратимо осмех публици су се испоставили тачним. Једна од ствари по којој ћу памтити овај фестивал је та да смо свих ових пет вечери могли да видимо пуно радости у гледалишту и на сцени, што је било нарочито лепо. Могу да кажем да је фестивал био и бољи него што смо очекивали, имајући на уму промењен концепт услед актуелних околности. Оно што такође сматрам важним је да се испоставило да се у нашим мањим позориштима и срединама попут Шапца, Суботице, Ниша, Крушевца и Зрењанина игра Шекспир. А то је врло охрабрујући знак“.

Шекспир фестивал, јединствен културни догађај, прошле године је Европска мрежа фестивала и званично уврстила у листу најзначајнијих на Старом континенту. Фестивал, осмишљен како би представама под ведрим небом истински дочарао атмосферу Шекспировог доба негујући успомену на највећег светског драмског ствараоца, од почетка се одржава уз подршку Покрајинске владе, Општине Инђија, Министарства културе, Града Новог Сада, УНИКА осигурања и МТС Телеком Србија.

Иако одржан у другачијим околностима које су донеле нови програмски концепт, без иностраних гостију, у новом термину и у складу са превентивним мерама заштите од даљег ширења корона вируса мањим бројем места за гледаоце, 7. Шекспир фестивал је показао колико се публика ужелела позоришне сцене.  Улазнице су распродате већ првог дана најаве Фестивала, а тражила се карта више па поклоници уметности нестрпљиво очекују 2021. годину и својеврсни „позоришни празник“ који ће несумњиво бити  8. Шекспир фестивал.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: