Вести

Sutra počinje izložba skulptura Slave Ajtoski „Čuvari horizonta“

naslovJedneVesti
17.09.2020

Od petka, 18. septembra 2020. godine u Galeriji Kuće Vojnovića biće postavljena izložba skulptura vajara Slave Ajtoskog „Čuvari horizonta“ koja će trajati do 2. oktobra 2020. godine. Vrata Galerije Vojnović biće otvorene radnim danima od 10.00 do 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

Slave Ajtoski rođen je u Prilepu 1948. godine. Srednju školu za primenjenu umetnost u Skoplju završio je 1970. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek u klasi profesora Nikole Koke Jankovića, gde je 1983. godine i magistrirao. Član je udruženja likovnih umetnika Srbije od 1979. godine.

Priredio je samostalne izložbe u Beogradu i Kragujevcu i izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama u Beogradu, Boru Užicu, Loznici, Valjevu, Kragujevcu, Kruševcu, Skoplju, Nikšiću, Rijeci, Parizu, Poznanju, Budimpešti i Njujorku. Dobitnik je veliki broj nagrada kao što su nagrada za otkup skulpture u bronzi za Muzej savremene umetnosti u Skoplju, za likovno delo na izložbi u Nikšiću, za realizaciju Zlatne fibule(Viminacijum u Požarevcu) i dobitnik druge nagrade na konkursu za spomenik stradalima 90-tih godina u Beogradu.

Njegove skulpture su realizovane na mnogim javnim prostorima. Njegova dela galerijskog formata otkupila je Komercijalna banka, Ineks ukus, Muzej grada Beograda, Galerija Progres, Studio Urošević, Kolekcija Tiho Kondev u Beogradu, zatim porodična kuća Slobodana Miloševića u Požarevcu, MIP, Muzej savremene umetnosti Skoplje, Galerija Ira Edelson u Njujorku, kao i pojedinačni otkupi, kolekcionari i ljubitelji umetnosti u Njujorku, Milanu, Tokiju, Austriji, Srbiji...

O umetnosti Slave Ajtoskog pisali su istoričar umetnosti Nikola Kusovac i likovni umetnici Balša Rajčević i Živojin Turinski.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: