Вести

Nagrada „Dušan Panković“ dodeljena Ljiljani Klevernić

naslovJedneVesti
16.10.2020

Ljiljana Klevernić, bibliograf savetnik Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu, dobitnik je Nagrade „Dušan Panković“ za izuzetna ostvarenja u oblasti srpske bibliografije, koju dodeljuje Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji, u okviru stručno-naučnog skupa Susreti bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, a biće uručena na 22. Susretima bibliografa, 13. novembra 2020. godine, u Inđiji.

Odluku je većinom glasova doneo Odbor Susreta bibliografa, na svojoj sednici, održanoj 12. oktobra 2020. godine, u Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji.

U jednoj od odrednica Nagrade „Dušan Panković” napisano je da je ova Nagrada predviđena za ličnosti koje su postigle izuzetna ostvarenja u oblasti bibliografije, i na taj način unapredili i obogatili našu struku, dajući joj značaj i dignitet na širem kulturnom planu. Ljiljana Klevernić je dostigla taj cilj svojim dugogodišnjim radom, koji se nije isticao samo pouzdanošću i kvalitetom, već i spremnošću da se u datom momentu preuzme inicijativa i odgovornost za različite projekte.

Ljiljana Klevernić je rođena u Rumi, diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu na Katedri za filozofiju i sociologiju. Zaposlena je u Biblioteci Matice srpske od 1986. godine i to u Odeljenju kataloško-bibliografske obrade, a od decembra 2014. pomoćnik je upravnika BMS za kataloško-bibliografsku obradu. Stručnoj javnosti najpoznatija je kao autor brojnih bibliografija, ali ništa manje značajan nije njen rad u okviru različitih stručnih tela zaslužnih za razvoj bibliotekarsko-informacione delatnosti, kao i angažovanje na polju prenošenja znanja i osposobljavanju novih stručnih kadrova.

Stručno angažovanje Ljiljane Klevernić obuhvata rad na analitičkoj obradi članaka iz Zbornika Matice srpske za društvene nauke koji je 2010. godine zaokružen izradom bibliografije Zbornik Matice srpske za društvene nauke : bibliografija : 1950–2010. Koautor je Bibliografije časopisa Polja, koja ima 18.513 jedinica. U okviru Edicije Bibliografije Ogranka Srpske akademije nauka u Novom Sadu priredila je bibliografije radova akademika Pavla Ugrinova, Dušana Milovića i Vojislava Marića.

Za Bibliografiju Ive Andrića, u saradnji sa Katom Mirić i Melanijom Blašković, sačinila je koncepciju, plan i program rada, a učestvovala je u izradi kao koordinator i koautor.

Redaktor je knjige Atlasi Biblioteke Matice srpske : 1486–1918 Olivere Šerbedžije i Marije Vaš, kao i knjige Univerzum informacija : biblioteka u svetu savremenih medija Dragane D. Jovanović

U Biblioteci Matice srpske pripremala je izložbe povodom značajnih godišnjica Slobodana Jovanovića, Svetozara Miletića, Svetozara Markovića, Vase Čubrilovića i Mihajla Pupina.

Ljiljana Klevernić je podučila bibliotekarskom i bibliografskom poslu mnoge u  Biblioteci Matice srpske, a to čini i danas, nesebično deleći svoje znanje i bibliografsko  iskustvo, kako savetom, tako i podsticajem na samostalni rad. Bibliografiju shvata kao živu stvar, kojoj je neophodno da se prilagodi novom vremenu, zahtevima i očekivanjima njenih korisnika.

Stručno-naučni skup Susreti bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića posvećen je teorijskim i praktičnim aspektima bibliografije i jedinstven u našoj zemlji i okruženju. Susreti bibliografa neguju uspomenu na dr Georgija Mihailovića, istaknutog srpskog bibliografa, a organizator skupa je Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji, od 1983. godine. Ove godine, 13. novembra, održavaju se 22. Susreti bibliografa.

Ciljevi Susreta bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića su afirmisanje teorije, istorije i prakse bibliografije, isticanje suštine i značaja bibliografije kao izvora informacija i pretpostavke bavljenja naukom, te apostrofiranje mesta, uloge i važnosti bibliografskog rada sa istorijskog, nacionalnog, kulturnog i naučnog aspekta.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: