Вести

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА ИНЂИЈУ: Јапански Тоyo tires почео изградњу фабрике


ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА ИНЂИЈУ: Јапански Тоyo tires почео изградњу фабрике
15.12.2020

Почела је градња фабрике гума јапанске компаније Тојо тајерс у Инђији, а полагању камена темељца присуствовао је председник Србије Александар Вучић.

Он је истакао на церемонији полагања камена темељца да је реч о инвестицији од огромног значаја, а да ће та компанија бити један од највећих извозника из Србије.

„Извоз Тојо тајерса биће на нивоу од 240 милиона евра, и то ће бити један од најважнијих и најмоћнијих извозника са територије Србије”, рекао је Вучић.

То су огромни подстицаји за развој српске економије али још важније је, по његовим речима, што после овог улагања очекујемо и долазак нових јапанских компанија.

Вучић је истакао да је вредност инвестиције износи 382 милиона евра, што је највећа јапанска инвестиција до сада у Србију, због чега је захвалан свима у Јапану који су радили на томе, као и свима у нашој земљи који су, у жестокој конкуренцији, успели да се изборе за велику и моћну компанију.

„То није питање једног или два састанка, преговоре смо почели у мају 2017. године. Три и по године су трајали разговори и преговори да бисте једног гиганта довели у Србију, да имате овако важну инвестицију за Инђију, Војводину и целу Србију”, рекао је Вучић.

Он је захвалио јапанским партнерима из Тојо тајерса што су у случају фабрике у Инђији поштовали и еколошке стандарде.

Председник општине Инђија Владимир Гак честитао је грађанима историјски дан за општину јер је Инђија од данас крупним словима уписана на привредну мапу не само Европе већ и целог света.

„Налазимо се у делу североисточне индустријске зоне коју смо у потпуности комунално опремили у претходне четири године и тако стекли услове да одговоримо на потребе најзахтевнијих инвеститора“.

Гак је навео да је резултат инвестиција бољи живот сваког становника Инђије, али и целе Србије.

Говорећи о „борби“ за долазак јапанског гиганта, Гак је навео да је само у Инђији организовано 29 посета представника Тојо тајерса и Мицубиши корпорације.

„Ни једног тренутка нисмо губили нисмо губили веру и наду, нисмо били ни један секунд уморни јер смо знали да чинимо праву ствар, знали смо да ће ова инвестиција допринети квалитетнијем животу сваког човека у Инђији, његове деце, као и деце у целој Србији“.

Генерални директор корпорације Тојо тајерс Такаши Шимицу изјавио је да ће градња те фабрике бити завршена до априла 2022. године.

„Пажљиво смо тражили локацију, конкуренција је била веома јака и нашли смо савршено окружење у Србији”, казао је Шимицу.

Он је додао да ће се у фабрици у Србији користити најновија технологију и производити најквалитетнији производи по најконкурентнијим ценама, као и на енергетски ефикасан начин.

Фабрика у Инђији ће до 2023. године са око 560 српских радника производити годишње пет милиона Тојо гума. Главни извођач радова је јапанска компанија „Такенака”, али посао ће добити бројне домаће компаније као подизвођачи. Важно је напоменути да ће просечне плате запослених бити веће од републичког просека.

Свечаној церемонији присуствовали су министарка привреде Анђелка Атанасковић, генерални директор корпорације Такаши Шимицу, легендарни фудбалер Драган Стојковић Пикси и чувени фудбалски голман Црвене звезде Стеван Дика Стојановић, амбасадор Јапана Такахико Кацумата и председник Владе Војводине Игор Мировић.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: