Вести

У Инђији одржана седница скупштинског Пододбора за пољопривреду


У Инђији одржана седница скупштинског Пододбора за пољопривреду
06.04.2023

На иницијативу општинске Агенције за рурални развој у Инђији је одржана седница републичког Пододбора за пољопривреду, на којој је, пре свега, било речи о електронској регистрацији пољопривредних газдинстава. Заједничка оцена је да је апликација еАграр изузетно корисна за пољопривреднике, али да би рок за њену примену требало померити до априла наредне године, истакао је Милија Милетић, председник скупштинског Пододбора, и додао да ће такав закључак бити упућен ресорном министарству:

-Дошли смо у Општину Инђија, да на примеру добре праксе, сагледамо искуства, да из ове равничарске општине, која има комуникацију са европским фондовима, понесемо закључке који ће бити на добробит свих наших пољопривредника, рекао је Милетић.

Иако је већина пољопривредних газдинстава прешла на еАграр, велики је број оних који то још увек нису учинили, а неки позиви и конкурси су већ расписани, па је циљ да се пронађу начини да свима буду доступна подстицајна средства.

-Инђијска Агенција за рурални развој завршила је највећи део посла у вези са електронском регистрацијом пољопривредних газдинстава, нагласила је директорка Агенције Ивана Пејовић – Шеврт, изразивши значај доласка републичког Пододбора у локалну средину.

Састанку је присуствовао и Маријан Ристичевић, председник Одбора за пољопривреду Скупштине Републике Србије, који је истакао да је најважније сачувати мала пољопривредна газдинства.

-Посебно мислим на домаћинства која се баве сточарском производњом, њих је потребно подржати свим механизмима, локалним и државним, како би увећавали сточни фонд и ширили производњу, јер сточари су чувари земље, закључио је Ристичевић.

Према последњим сатистикама до сада је половина пољопривредних газдинстава прешла на електронску регистрацију, а очекивања су да ће рок бити продужен до априла идуће године.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: