Vesti

Zaštita životne sredine najvažnija


Zaštita životne sredine najvažnija
31.01.2006
U okviru realizacije prve faze projekta „Zaštita životne sredine primenom novih metoda separacije ekonomski opravdanih sekundarnih sirovina" koji je pokrenut na osnovu ugovora sa Evropskom agencijom za rekonstrukciju, projekt tim Opštine Inđija posetio je Slovenačku opštinu Lenart| koja je prva sprovela metod separacije čvrstog otpada još u staroj Jugoslaviji.

Cilj projekta je smanjenje količine komunalnog otpada i produžetak eksploatacije postojeće lokalne deponije do izgradnje regionalne sanitarne deponije u skladu s nacionalnom strategijom i evropskim standardima.

Dugogodišnje iskustvo Opštine Lenart u rešavanju problema komunalnog otpada značajno je za projekt tim koji je imao priliku da prilikom posete obiđe centar za sakupljanje otpada" Letnik-Saubermacher", deponije u Ptuju i Puconcima, kao i deponiju „Dogoš" i reciklažni centar "Surovine" u Mariboru

. Predsednik Opštine Inđija Goran Ješić se na sastancima sa opštinskim zvaničnicima Opštine Lenart upoznao sa modelom organizacije lokalne samouprave, a čitav tim je imao priliku da vidi prezentaciju sistema Slo-pack u Papir servisu doo, koji je jedan od najsavremenijih sistema za sakupljanje i upotrebu sekundarnih sirovina.

Inđijska delegacija je prikupila informacije o pravnoj regulativi iz oblasti upravljanja čvrstim komunalnim otpadom, videla prezentacije komunalne inspekcije i Saveza ekoloških pokreta ( NGO sektor), a značajna su i iskustva slovenačke opštine u primeni metode separacije ekonomski opravdanih sirovina. Po rečima menadžera projekta za Inđiju Jelene Grubor slovenačka iskustva su pokazala da se separacijom papira i plastike, može ostvariti ekonomska dobit, ali i smanjiti količina otpada koji se deponuje na lokalnoj deponiji.Eksperti iz EU biće aktivno uključeni u procese planiranja i ostvarivanja projektnih aktivnosti. Projektom smanjivanja komunalnog otpada na kojem Opština Inđija radi biće obuhvaćena domaćinstva, škole, socijalne ustanove i institucije.Inače, projekat finansira Evropska Unija, realizuje Evropska agencija za rekonstrukciju, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština kroz program „Exchange".
PRETRAGA VESTI

Tekst:
Datum: