Vesti

Opštini Inđija uručena nagrada prestižnog magazina „Financial Times“


naslovJedneVesti
12.03.2014 | ВИДЕО

Opštini Inđija je po treći put u proteklih šest godina uručena nagrada „Evropski gradovi i regioni budućnosti“ koju dodeljuje prestižni evropski magazin „Financial Times“, odnosno njegov poslovni dodatak „fDi Intelligence“.

Inđija je ove godine, u konkurenciji najvećih evropskih gradova i regiona, poput Londona, Pariza, Barselone, Liverpula, Liona i mnogih drugih, nagrađena u dve kategorije i proglašena petim najboljim evropskim regionom po efektivnosti troškova ulaganja i četvrtim malim regionom po istom kriterijumu.

„Financial Times“, odnosno njegova poslovna publikacija („fDi Intelligence“), procenjivao je uslove koje strani investitori imaju kada dolaze u evropske gradove i regione. Na konkurs „Evropski gradovi i regioni budućnosti 2014/2015“ prijavilo se 468 evropskih lokacija - gradova i regiona, a ocenjivano je šest kategorija: ekonomski potencijali, ljudski resursi, troškovna isplativost, infrastruktura i biznis klima, kao i strategija za privlačenje stranih direktnih investicija.

Svečanom uručenju nagrada u Kanu, pored zvaničnika, delegacija i drugih evropskih velikodostojnika, prisustvovali su predsednik opštine Inđija, Petar Filipović, kome je i uručeno priznanje, zamenik predsednika Milan Bodiroža i pomoćnik predsednika Srpko Medenica.

Petar Filipović, predsednik opštine, ovim povodom je istakao da je nagrada „Financial Timesa“ potvrda dugogodišnjeg rada i ujedno priznanje svih koji su deo lokalne samouprave, a pre svega građana opštine Inđija.

- Pre svega želim da ponovim ono što sam govorio i ranije, a to je da nije slučajno što smo treći put dobili ovu nagradu jer je ona potvrda našeg dugogodišnjeg rada, potvrda je da i dalje imamo uslove za investiranje. „Financial Times“ je jedan od najuticajnijih ekonomskih magazina, čitaju ga svi biznismeni te sam siguran da će mnogi i na ovakav način čuti za Inđiju. Ovo je, sasvim sigurno, sjajna referenca za nas. Ova nagrada nije samo priznanje meni, već i svim ljudima koji rade u javnim preduzećima, u Opštinskoj upravi, a pre svega priznanje građanima opštine Inđija, kojima je i posvećujem – poručio je Petar Filipović i dodao da ovakva priznanja predstavljaju samo podstrek za sve za dalje napredovanje i unapređenje prilika.

- Mi se na ovome nećemo zaustaviti. Imao sam priliku da razgovoram sa predsednicima opština i gradonačelnicima većih gradova, razmenili smo iskustva, kontakte i to je, siguran sam, jedan od puteva za dalju promociju naše opštine. Kao što sam ranije govorio, ova nagrada neće Inđiji doneti nova radna mesta, ali šalje jasnu poruku investitorima da smo i dalje jedna od najatraktivnijih lokacija u Srbiji za ulaganje i investiranje i siguran sam da će mnogi to prepoznati i da ćemo i ubuduće imati investicije – izjavio je Petar Filipović, izrazivši svoj optimizam, uprkos nestabilnoj političkoj situaciji koja negativno utiče na priliv novih ulaganja stranih investitora, ne samo u opštini Inđija, već i u celoj Srbiji.

- Očekivao sam da će 2014. godina biti mnogo bolja za nas u odnosu na 2012. i 2013. Nažalost, kao što svi znaju, mi ponovo imamo izbore posle samo dve godine. To je poruka potencijalnim investitorima da nemamo stabilnu situaciju u državi jer, kada investitor želi da uloži u Srbiju, on želi da ima političku stabilnost i pravnu sigurnost pre svega, kako bi i njegova investicija bila sigurna. Iz tog razloga, nisam siguran da ćemo narednih meseci imati pomaka u smislu novih investicija, ali sam ipak optimista te se se nadam da će druga polovina godine doneti bolje rezultate u tom pogledu.

Da podestimo, opština Inđija je po treći put nagrađena. Prvi put 2008/09. godine Inđija je proglašena 18. evropskom destinacijom najprivlačnijom za strana ulaganja, a 2012/13. proglašena je drugom najboljom destinacijom u Evropi, kada je u pitanju efektivnost troškova ulaganja.)
PRETRAGA VESTI

Tekst:
Datum: