Vesti

Izložba „Kulturni i zabavni život Zemuna između dva svetska rata“

naslovJedneVesti
26.02.2020

U galeriji Kuće Vojnovića otvorena je izložba „Kulturni i zabavni život Zemuna između dva svetska rata“ nastala u saradnji sa Muzejem grada Beograda i Kulturnog centra Inđija.

Autorka izložbe Ljiljana Aćimović, viši kustos Muzeja grada Beograda, otkriva nam bogat i zanimljiv život Zemunaca u jednom burnom periodu punom sećanja na užase Prvog svetskog rata.

Dok se svet približavao novom ratu, Zemunci su nastojali da život ispune kulturnim dešavanjima, zabavama i sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Društva su organizovala i kulturne programe, to jest koncerte i pozorišne predstave na kojima su članovi istih ili drugih zemunskih društava bili izvođači.

Česta su bila i gostovanja pozorišta iz Beograda, Novog Sada i Niša, ali i umetnika i predavača iz ovih i drugih  gradova. U to vreme, Zemun je imao tri bioskopa koji su prikazivali najpopularnije filmove.

Uz masovne sportske organizacije, kao što su sokoli i skauti, u Zemunu je osnovano više sportskih klubova i sekcija koji su negovali fudbal, hazenu, veslanje, mačevanje, boks, jahanje, klizanje i druge sportske aktivnosti.

Izložba će za posetioce biti otvorena do petka, 6. marta 2020. godine radnim danima  od 10.00 do 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

PRETRAGA VESTI
Tekst:
Datum: