Vesti

Ljiljana Habjanović Đurović dobitnik glavne nagrade festivala ProPoet 2020.

naslovJedneVesti
30.05.2020

Od 1. do 4. juna 2020. godine održaće se četvrti po redu Međunarodni književni festival - INĐIJA PROPOET 2020.

Festival će, zbog situacije prouzrokovane virusom Kovid-19 i u skladu sa propisanim merama, imati programe koji će biti organizovani u Inđiji, ali i  nastupe učesnika iz inostranstva koji će biti emitovani u video formatu na internet platformama, društvenim mrežama i na TV kanalima.

Dobitnik Glavne nagrade festivala GRAN PRI PROPOET ove godine je srpska književnica Ljiljana Habjanović Đurović. Nagrada će dobitnici biti uručena na svečanosti otvaranja festivala Inđija Pro Poet u ponedeljak 1. juna u 13 sati, u zgradi Opštine Inđija. Dobitnici ovog priznanja prethodnih godina bili su Matija Bećković, Milovan Vitezović i Pero Zubac.

U programu festivala učestvuje više od 60 pesnika, prozaista, književnih prevodilaca i kantautora iz 25 države, i to iz Indije, Rusije, Velike Britanije, Danske, Izraela, Grčke, Turske, Bugarske, Irana, Kanade, Rumunije, Islanda, Kolumbije, Španije, Severne Makedonije, Slovenije, Portugalije, SAD-a, Kipra, Francuske, Ukrajine, Egipta, Hrvatske, Mađarske, Republike Srpske i Srbije.

Specijalnu nagradu festivala INĐIJA PROPOET 2020 dobio je pisac Gžegož Valčak iz Poljske, koja podrzumeva objavljivanje knjige na srpskom jeziku, a ova knjiga će biti i promovisana u septembru mesecu, kada će biti promovisan i Zbornik festivala, sa radovima svih učesnika. Na ovogodišnjem festivalu biće dodeljene i četiri Povelje, namenjene inostranim učesnicima festivala.

Festivalom  INĐIJA PROPOET 2020. afirmiše se srpsko književno stvaralaštvo ali se i naša javnost upoznaje sa savremenim književnim tokovima u svetu. Tako se Srbija predstavlja kao zemlja u kojoj postoje akteri u kulturi sa istančanim sluhom za važnost razvijanja i negovanja multikulturalnosti, kroz negovanje književnosti i poetske reči.

Organizatori  Međunarodnog književnog festivala INĐIJA PROPOET 2020. su Udruženje „Moj Srem“, Kulturni centar Inđija i Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije, uz podršku „Književne radionice Kordun“, a pokrovitelj je Opština Inđija. Direktor festivala INĐIJA PROPOET 2020. je pisac Miodrag Jakšić.

PRETRAGA VESTI
Tekst:
Datum: