Vesti

Šekspir festival ove godine jubilarno, deseti put


Šekspir festival ove godine jubilarno, deseti put
14.06.2023

U autentičnom ambijentu čortanovačke Vile Stanković ove godine deseti put biće organizovan festival, posvećen  jednom od najvećih dramskih pisaca, Viljemu Šekspiru. Na konferenciji za medije, organizovanoj povodom Šekspir festivala, koji će biti održan od 29. juna do 5. jula, istaknuti su  rezultati postignuti za deset godina i najavljen  bogat program u jubilarnom izdanju festivala.

„Šekspir festival kao nosilac priznanja Pokrajinske vlade „Najbolje iz Vojvodine“ jedna je od najznačajnijih međunarodnih manifestacija, koja je podržana sa pokrajinskog nivoa“, istakla je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

Program festivala ove godine sadrži osam predstava. Publici će se predstaviti pozorišta iz Jermenije, Turske, Velike Britanije i Srbije. Šekspir festival otvoriće 29. juna predstava „Bogojavljenska noć“, u režiji Ivana Vanje Alača.

Program „Moj prvi Šekspir“ novina je jubilarnog festivala, a u okviru njega oprobaće se mlađe generacije pozorišnih stvaralaca koje će na scenu postaviti jedan Šekspirov komad. Bogat program festivala u oktobru će biti zatvoren  Šekspirovim sonetima  u izvođenju čuvene britanske glumice Šarlot  Rempling.

Podršku Šekspir festivalu ove godine Opština Inđija dala je izdvajanjem tri miliona dinara za organizaciju manifestacije, a  čine se napori da se obezbede nova sredstva iz opštinskog budžeta za kulturu koji  iznosi 220 miliona dinara, rekao je pomoćnik predsednika Opštine Inđija, Živan Živanović:

„Razvijena industrija je baza za razvoj kulture, izuzetno nam je važno da građanima inđijske opštine obezbedimo kvalitetne i raznovrsne sadržaje, a ovaj međunarodni festival postao je stecište vrhunskih umetnika i pozorišnih predstava, po čemu se Inđija prepoznaje“, istakao je Živanović.

U prvih deset godina postojanja u okviru Šekpsir festivala prikazane su 54 pozorišne predstave iz  22 zemlje sveta, a festival je posetilo više od 20 hiljada gledalaca.

PRETRAGA VESTI

Tekst:
Datum: