Vesti

Police bogatije za hiljadu trista knjiga


Police bogatije za hiljadu trista knjiga
16.11.2006
Nakon ovogodišnjeg Sajma knjiga, Narodna biblioteka "Dr Đorđe Natošević" bogatija je za hiljadu i trista knjiga. Za ove namene izdvojeno je oko 650.000 dinara uglavnom dobijenih rebalansom budžeta. Po rečima direktora ove ustanove Vesne Stepanović, uvođenjem kolektivnih i porodičnih članarina, prihodi iz ovih izvora su smanjeni, ali se zato znatno povećao broj korisnika. U toku prošle godine bilo ih je 2.660 do novembra ove godine 3.800 korisnika, s tim što se i dalje građani učlanjuju.


Trudili smo se da na sajmu napravimo takav izbor knjiga da na našim policama imamo sve ono što je u ovom trenutku aktuelno i što se traži čime i motivišemo građane da postanu naši korisnici. Nastojali smo da ne zaostanemo ni kod jednog izdavača jer na sajmu je najveća ponuda i knjige su najpristupačnije. Pored beletristike, nabavili smo niz dečjih knjiga, enciklopedija - kaže Vesna Stepanović, direktor biblioteke.


U ovom trenutku Narodna biblioteka "Dr Đorđe Natošević", sa ograncima, raspolaže sa 95.000 primeraka knjiga, u samoj Inđiji ima ih više od 60.000 i sve je očigledniji problem prostora. Zato su se odlučili za nabavku novih polica kako bi nova izdanja bila na adekvatan način izložena. Podsetimo se. Pre četrdeset godina, kada je biblioteka useljena u prostor od 500 metara kvadratnih, raspolagala je sa šest hiljada knjiga. Sada ih je u istom prostoru deset puta više. Sledeće godine planirana je revizija knjiga kako bi se dobilo na kvalitetu, a smanjila ona izdanja koja više niko ne traži.


Još jedna važna vest za ljubiteljeknjiga i biblioteke uopšte. Od ove nedelje Narodna biblioteka u Inđiji imaće svoj sajt. Adresa je: www.bibliotekaindjija.org.yu pa ko žeili može i ovim putem da se informiše o dešavanjima u pomenutoj ustanovi.

Zorica Garašanin Stefanović, Sremske Novine

PRETRAGA VESTI

Tekst:
Datum: