indjija.rs

U centru grada na najlepšem mestu Inđije na uglu dve poznate ulice,smeštena je osnovna škola «Dušan Jerković», koja svojim zdanjem i veličinom dominira ovom prostoru još iz druge polovine XIX veka. Prema izvorima iz školskog letopisa sadašnja stara zgrada škole sagrađena je negde oko 1867. godine, bila je namenjena školovanju nemačke dece na nemačkom jeziku i sa nastavnicima nemačke nacionalnosti. Tako je bilo sve do 1944. godine.

Posle evakuacije nemačkog stanovništva iz Inđije i pobede nad fašizmom u periodu od septembra 1944. godine. Do juna 1945. godine u školi je bila bolnica. Adaptacijom i popravkom škola je zakoračila u novi život 1. Septembra 1945. godine osnovna četvororazredna škola sa 550 učenika. Godine 1949 prerasta u osmogodišnju školu koja dobija naziv «Osmogodišnja škola broj 2».

Svoje ime koje i danas nosi škola je dobila 1959. godine na predlog nastavnika i roditelja, to je ime učitelja, narodnog heroja II svetskog rata, legendarnog komandanta iz bitke na Kadinjači.

Iz godine u godinu rastao je broj učenika I nastavnika, uslovi za rad su bili teški, školske 1961/62. godine školu pohađa 1250 učenika, ona se deli tako što 20 odeljenja sa nastavnim osobljem prelazi u zgradu ZDOP-a do izgradnje OŠ « Jovan Popović».

Inđija se brzo širila i izgradnja novog dela naše škole postoje neminovnosti, 1968. godine dograđen je novi deo zgrade kao i fiskulturna sala.

Pređeni put od četvororazredne škole do današnje OŠ «Dušan Jerković» nije ni malo lak.

Gotovo 60 godina je vreme u kome može da se da ocena jedne vaspitne institucije. Naša škola je danas široko okrenuta društvenoj sredini, saradnji sa porodicom…. Ona korača u budućnosti, ali kako?

Ove školske godine upisano je 975 učenika raspoređeno u 39 odeljenja matične škole. U 2 izdvojena kombinovana odeljenja u Jarkovcima imamo 24 učenika, od prvog do četvrtog razreda.

Kroz nastavu naše škole prošlo je preko stotinu nastavnika a trenutno u procesu realizacije GPR-a škole učestvuje 58 nastavnika, direktor škole, psiholog i pedagog.

Svoja interesovanja, kreativnost i mogućnost za dodatne vannastavne aktivnosti učenici izražavaju u radu 34 sekcije, Dečjeg Saveza Škole, podmlatka Crvenog krsta, preko programa za razvoj, mir i toleranciju, esetskog uređenja škole i ekološke zaštite životne sredine, program realizacije Bukvara dečjih prava, školskog marketinga, programa zdravstvene zaštite i aktivnosti za sprečavanje devijatnog i delikventnog ponašanja učenika osnovne škole.

Saradnja škole i društvene sredine ostvaruje se tradicionalno dobro. Učenici će svojim učešćem obogatiti sve javne manifestacije organizovane na nivou grada.

Škola ostvaruje saradnju sa Crvenim krstom, Domom zdravlja, Centrom za socijalni rad, OUP-om, SO Inđija, PU «Boško Buha», drugim osnovnim i srednjim školama, preduzećima, medijima.

Saradnja sa roditeljima kroz realizaciju roditeljskih sastanaka, individualnih kontakata odeljenskog starešine i stučnih saradnika škole, a sve u cilju suzbijanja negativnog ponašanja učenika koji su preduslov za razvoj maloletničke delikvencije.

Škola radi u dve smene. Svake školske godine značajna materijalna sredsva se investiraju u inovaciju nastavnih sredstava i učila, nabavku knjiga za školsku biblioteku i estetsko uređivanje školskog prostora.

Donacijom ADF-a, sredstvima SO Inđija i škole opremljen je informatički kabinet škole, napravljena ekološka učionica.

U školi se praznuje 25. Septembar – Dan Škole i 27. Januar – Dan Svetog Save.

U školi se izučavaju dva strana jezika: engleski i nemački. Na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima organizovanim od Ministarstva prosvete i sporta učenici naše škole uvek ostvaruju zapažene rezultate, tako da se za OŠ « Dušan Jerković» Inđija zna i izvan naše opštine. ( sportske sekcije, dramska sekcija, TO).

Škola je uključena u proces školskog razvojnog planiranja i tim povodom oformljen je tim koji okuplja učenike, članove kolektiva i lokalnu zajednicu.

U okviru školskog razvojnog plana napisan je predlog projekata kojim se aplicira kod Svetske banke za sredstva kojima će se finansirati nastavne i vannastavne aktivnosti.