indjija.rs

OŠ « BRAĆA GRULOVIĆ» je nastavak dugogodišnje tradicije školstva u Beški čiji prvi pomeni datiraju još sa kraja 17-og veka. O prvoj školi u Beški postoje zapisi još iz 1690. godine kada su se u njoj uglavnom obučavali budući sveštenici. Svoj klerikalni karakter škola je zadržala i početkom 18-og veka. Terezijanskim reformama školstva iz druge polovine 18-og veka škola postaje graničarsko-trivijalna sa službenim nemačkim jezikom, mada sve to vreme i dalje postoji narodno-veroispovedna škola. Sredinom 19-og veka brigu o školi preuzima država.

Naseljavanjem Nemaca 1860. godine u Beški postoje i srpska i nemačka škola, koja se 1883. godine spajaju u opštu narodnu školu. Tako organizovana, škola je radila sve do 1941. godine. Tokom rata nemci preuzimaju organizaciju škole, koja kao takva radi do njihovog odlaska iz mesta 1944. godine.

Nakon Drugog svetskog rata škola odmah nastavlja sa radom, pod nazivom Osnovna škola Beška u periodu od 1945-1950. godine. U isto vreme u Beški je postojala i Nepotpuna gimnazija. Promenom školskog sistema 1950. godine, Osnovna škola i Nepotpuna gimnazija prerastaju u Osmoletku, nju su pohađali pored učenika iz mesta i učenici iz Krčedina, Čortanovaca i Maradika, sve do sredine 60-ih godina.

Zbog nedostatka školskog prostora i povećanja broja učenika, 1958. godine su sagrađeni prvo paviljoni, a 1965. godine završena je i sadašnja školska zgrada sredstvima Opštine i prilozima meštana. Od 1965. godine škola nosi ime Osnovna škola «Braća Grulović» Beška.

Školska zgrada sastoji se od prizemlja i dva sprata. Ukupno ima 14. specijalzovanih učionica površine 825 m², biblioteku, dve radionice površine 87m², fiskulturnu salu 615 m², dve prostorije za kuhinju sve ukupno 114m² zbornicu i kancelarije za administrativno osoblje.

U školskoj 2004/2005. godini nastavu pohađa 535 učenika smeštenih u 22 odeljenja od prvog do osmog razreda. Nastava se odvija u dve smene. Škola pored prostora zgrade ima mogućnost da koristi i :

- dva asfaltirana igrališta za rukomet, mali fudbal i košarku

- veliki park pored škole

- jedno seosko travnato fudbalsko igralište

- prostorije doma kulture

Obronci Fruške gore, kao i obala Dunava nude niz različitih mogućnosti za realizaciju kako nastavnih tako vannastavnih mogućnosti.

Dug je spisak učenika koji su zajedno sa svojim nastavnicima osvajali prva mesta, nagrade i priznanja na opštinskim, zonskim, republičkim, pa čak i međunarodnim takmičenjima i konkursima. Učenica Maja Bakčić osvojila je 1996. godine mesto na Međunarodnom likovnom konkursu u Parizu, njen nasavnik je tada bila Nataša Trajković.

Mnogi od učenika škole su postali predavači u svojoj, drugim školama i na univerzitetima.