indjija.rs

Сланкаменачки Виногради

Сланкаменачки Винограду су најмања месна заједница на територији општине Инђија. У насељу које је смештено на крајњем североистоку Општине, на обали Дунава, живи тек нешто више од 250 становника.

Житељи Сланкаменачких Винограда су највећим делом Словаци који чине 75% одсто популације. Срби чине 10% становника. На последња три пописа становника уочено је стално опадање броја становника.

У лето 1770. године, професор српске гимназије у Новом Саду, Јан Бон, окупио је око хиљаду Словака из бачког и пештанског округа и довео их у Стару Пазову. На свом путу Словаци су с тугом гледали Фрушку гору која их је подсећала на њихову стару домовину – Високе Татре. Из тог разлога они су крајем XИX века на Фрушкој гори подизали винограде и поред њих тзв. лагуне за становање, а потом и омање кућице. Постепено је почело трајно насељавање и тако је настало данашње насеље Сланкаменачки Виногради.

Порекло имена насеља везано је за узгој винове лозе сорте „сланкаменка“, а не за близину насеља Стари и Нови Сланкамен.

Очувана традиција и култура Словака, специфична гастрономија, домаћа вина из сланкаменачких винограда и љубазност домаћина представљају нешто што не треба пропустити. Мештани Сланкаменачких Винограда и данас носе традиционалну ношњу, занимљиву и препознатљиву по свом богатству боја и ручном везу.

Осим ношње, интересантни су и разни предмети из свакодневног живота Словака, који се могу видети у посебној просторији иза сеоске цркве, намењеној презентацији словачке културе и традиције.

Манифестација под називом „Пударски дани“, која се одржава сваког августа и која окупља велики број Словака, али и других посетилаца, прилика је за све заинтересоване да боље упознају специфичну културу овог народа. 

X Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким ВиноградимаX Пударски дани у Сланкаменачким Виноградима