indjija.rs

Падерно Дуњано (Падерно Дугнано) је град у провинцији Милано у Ломбардији. После уједнињења Италије, 1861. године, уследила је унутрашња подела земље. Декретом од 17. марта 1869. године, комуне Падерно, Дуњано, Инсирано, Касина Амата и Палацоло Миланезе су спојене у нову комуну названу Падерно Миланезе.

Декретом од 1. фебруара 1886. име комне је формално промењено у садашње име Падерно Дуњано.   

Почасну титулу града, Падерно је добио председничким декретом 25. Септембра 1989.

Сајт: Падерно Дуњано

indjija.rs

Ал-Салт (Арапски:  السلط‎ Ал-Салт) је древни пољопривредни град и административни центар у западно-централном Јордану. Налази се на старом главном аутопуту од Амана до Јерусалима. Смештен је на Балга висоравни, око 790 - 1100 метара надморске висине, близу долине реке Јордан. Велика општина Салт има око 97 000 становника (2006.), 70% Муслимана и 30 % Хришћана.

Сајт: Ал-Салт

indjija.rs

Ђевђелија (мк. Гевгелија) је град у Републици Македонији, у југоисточном делу државе. Ђевђелија је седиште истоимене општине Ђевђелија. Подручје Ђевђелије је било насељено још од праисторије. Међутим, данашњи град је релативно младо. Све до краја 19. века Ђевђелија је била село насељено македонским живљем.

Значајну прекретницу у развоју насеља представља градња железничке пруге Скопље - Солун 1873. године када Ђевђелија постаје значајно саобраћајно чвориште. Ђевђелија се 1912. године  са околином припаја Краљевини Србији, касније Југославији. Од 1991. године град је у саставу Републике Македоније.

Сајт: Гевгелија

indjija.rs

Охрид је град у Републици Македонији, на североисточној обали Охридског језера и средиште Охридске архиепископије. Охридска општина се састоји од града Охрида и још 28 села који заједно имају око 55.000 становника. Лежи у дну Охридског Поља, на осамљеној вапненачкој хриди (792 м), која ртасто залази и високо се диже изнад Охридског језера (695 м). По таквом положају на хриди (на македонском уместо „брдо“ се каже „рид“, тако „у брду“=„во рид“,„о брдо“=„о рид“,) дошло је словенско име Охрид. Од 1980. године су Охрид и Охридско језеро на списку светских баштина УНЕСКО-а.

Сајт: Охрид

indjija.rs

Општина Јабланица са својих 301 км² површине и 11.701 становника спада у ред мањих општина у Федерацији Босне и Херцеговине. Густина насељености износи 38,87 км2. Смештена је у котлини реке Неретве, између планина Прења и Чврснице, које својом прелепом долином отварају литичасти кањон дуг више од 30 километара. Сам град је смештен на неколико тераса на надморској висини од 202 метра.Културно-историјски споменици: некрополе средњовековних стећака (683 стећка на 42 локалитета) од којих су три (на Дугом пољу и Понору на Рисовцу) проглашене националним споменицима културе у БиХ, гомиле и остаци града Херцега Стјепана. Музеј „Битка за рањенике на Неретви“ са спомен комплексом није изгубио ништа од своје атрактивности и знатижеље туриста. Сајт општине