Вести

Комуналци са југа Србије посетили инђијску општину


Комуналци са југа Србије посетили инђијску општину
31.08.2006

Представници јавних предузећа Прешева, Бујановца, Лебана и Медвеђе, посетили су данас Општину Инђија како би на лицу места видели функционисање најбоље општинске управе у Србији. Они су били гости инђијског ЈКП „Водовод и канализација", па су теме и интересовања гостију била окренута комуналним проблемима. На почетку састанка, заменик председника Општине Инђија Синиша Филиповић је гостима представио "Систем 48", који је јединствен у југоисточној Европи. По његовим речима, за последње две године колико постоји у Инђији, "Систем 48" је показао све своје добре стране.

- Уштеда је невероватна, јер сада у локалној самоуправи имамо могућност да контролишемо буквално све што се дешава у јавним предузећима и општинској управи. Не постоји могућност да један једини динар буде потрошен ненаменски, а да се то не види у извештајима које редовно пратимо. Сва предузећа, која су у "Систему", послују рационалније и ефикасније од када смо га увели, а што је најважније, по завршним рачунима се види да на овај начин штедимо пуно новца. На тај начин и грађани добијају бољу и ефикаснију услугу те на неки начин имају могућност да управљају комуналним системима општине, рекао је Филиповић.

По речима директора ЈКП "Водовод и канализација" у Инђији Бранка Радковића, гости с југа Србије су дошли да би с представницима општинске управе и инђијског "Водовода" разменили искуства из области водоснабдевања, али и функционисања локалне самоуправе у целини. Представник ИМГ Срђан Радовић, који је организовао посету, захвалио се представницима Општине Инђија и истакао да је она једна од најуспешнијих у земљи, па је данашња посета била прилика да представници из јужних општина виде шта је све могуће учинити у оквиру постојећих законских регулатива.

- У принципу, закони су за све исти, али Инђија је пример како се проблеми могу решавати, а постоје и локалне средине, које се увек правдају лошим законима, који их спречавају да решавају своје проблеме, закључио је Ђурић.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: