Вести

Све спремно за грејну сезону


Све спремно за грејну сезону
01.11.2006

Планом и програмом рада ЈП „Ингас" за ову грејну сезону, предвиђено је да се на територији инђијске општине утроши око 20 милиона кубних метара природног гаса. - Те количине гаса су обезбеђене, тако да ће испорука према грађанима ове сезоне бити редовна, истакао је директор ЈП „Ингас" Жељко Трбовић на конференцији за новинаре, која је одржана поводом почетка грејне сезоне. - Обезбедили смо довољне количине гаса, тако да несташица неће бити, али нажалост цена гаса ће бити повећана за око 40 одсто. Крајем прошлог месеца „Србија гас" је добила сагласност да повећа цену природног гаса, али до данас немамо тачне информације колика ће бити нова цена, истакао је директор Трбовић. - Цена гаса у Инђији до сада је била 19 динара, а по нашим проценама нова ће бити око 27 динара, што је изузетно висока цена, коју велики број грађана неће моћи да плати. Надам се да грађани разумеју да локална самоуправа и ЈП „ Ингас" не могу да утичу на цену гаса, коју искључиво одређују „Србија гас" и Влада Републике Србије, закључио је Трбовић.

ЈП „Ингас" је још прошле године, спустио маржу са 20 на 12 одсто, и одрекао се дела зараде, јер је то једини начин на који ово предузеће може да утиче на цену. Тако ће грађани општине Инђија према најавама из „Ингаса" имати најнижу цену природног гаса у Срему.

Према најавама из „Србија гаса", од Нове године биће уведен тарифни систем плаћања за утошени природни гас. Систем ће вероватно бити сличан оном по којем се плаћа и електрична енергија тако да ће једна цена бити до 500 кубика, нешто виша од 500 до 1500 кубика, а најскупље ће бити онима који троше више од 1500 кубика месечно. Још увек се не зна тачна цена по тарифама, али је извесно да ће на тај начин цена у читавој Србији од Нове године бити јединствена.

Иначе, ЈП „ Ингас" је завршило све неопходне ремонте пред грејну сезону, све мерно-регулационе станице су сервисиране, а урађено је преко 7000 техничких прегледа кућних инсталација. Осим тога, замењено је преко 800 мерача, тако да је за грејну сезону све спремно.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: