Вести

Општина Инђија узор за целу Србију


Општина Инђија узор за целу Србију
23.11.2006

Представници Општине Смедерево, посетили су данас Општину Инђија да би на лицу места видели како функционише једна од најбољих општинских управа у Србији. Посета је организована у оквиру пројекта подршке општинама, који спроводи СКГО - Стална конференција градова и општина у сарадњи са мисијом ОЕБС-а. Пројекат подразумева разне тренинге, али и студијска путовања у општине по избору.

У Инђији је у оквиру истог пројекта у јулу боравила и делегација општине Димитровград.
На почетку састанка, ВД начелник одељења за привреду Станко Гагић, причао је о локалном економском развоју, а члан клабинета председника општине Инђија Петар Јањић, гостима је представио "Систем 48", који је јединствен у југоисточној Европи. По његовим речима, за последње две године колико постоји у Инђији, "Систем 48" је показао све своје добре стране. - сада у локалној самоуправи имамо могућност да контролишемо буквално све што се дешава у јавним предузећима и општинској управа и то нам доноси велике уштеде. Не постоји могућност да један једини динар буде потрошен ненаменски или да се неки посао само "одрађује", а да се то не види у извештајима које редовно пратимо. Сва предузећа, која су у "Систему", послују рационалније и ефикасније од када смо га увели. На тај начин и грађани добијају бољу и ефикаснију услугу те на неки начин имају могућност да управљају комуналним системима општине, рекао је Јањић.

Гости из Смедерева имали су прилику да виде и презентацију пријемног одељења општине Инђија, али и да чују на који начин је извршена реформа администрације у општинској управи.


По речима земеника председника Општине Смедерево, Слободана Миладиновића, све општине у Србији се сусрећу са сличним проблемима, па је посета Општини Инђија прилика да се на лицу места види како једна од најбољих локалних самоуправа у Србији решава своје проблеме. - Дошли смо да научимо нешто ново, а по свему што сам видео изабрали смо право место. Начин на који се у Инђији комуницира са грађанима по мени је изузетан и надам се да ће нешто слично моћи да се уради и у Смедереву. Функционисање пријемног одељења и Система 48, на мене су оставили снажан утисак, јер су буквално у служби грађана, који своје проблеме решавају на лак и брз начин, истакао је заменик председника општине Смедерево Слободан Миладиновић.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: