Вести

„Мистерија у мачковој долини" најбоља представа


„Мистерија у мачковој долини
11.05.2007

Три дана глуме на „даскама које живот значе", дружења и навијања, радости и ишчекивања пружила је Општина Инђија малишанима из целе Војводине, тачније учесницима јубиларног 50. Фестивала сценског стваралаштва деце Војводине. Симболично кључеве града који је од 9. до 11. маја био њихов, предао им је заменик председника општине Синиша Филиповић. У такмичарском делу виђено је десет представа. Стручни жири је за најбољу представу прогласио „Мистерију у мачковој долини" ОШ „Душан Јерковић" из Инђије. Тако ће Инђија први пут имати представника на Републичком фестивалу сценског стваралаштва деце Србије, који се крајем маја одржава у Старом Бечеју, а највероватније ће ове године имати међународни карактер.

Као веома добар тандем у креирању позоришних представа за децу показале су се две професорке из Инђије (енглеског и немачког језика), Драгана Пувача, аутор текста и редитељ Татјана Бакић. Овога пута изнедриле су позоришну представу „Мистерија у мачковој долини" са групом „глумаца", ученика ОШ „ Душан Јерковић". То су: Јелена Јовановић која је освојила награду стручног жирија за најбољу епизодну улогу и Мирјана Кркобабић, које је заједно са њом дечији жири наградио за најбоље женске улоге, Смиља Покрајац, Страхиња Јовановић, Маја Обрадовић, Наташа Вуковић, Ивана Рожек и Мирослав Чакширан. Још две представе путују у Бечеј: „Ако је веровати мојој баки" ауторке Олгице Настасијевић, а извели су је чланови Креативног центра из Сомбора и „Приче из Мерлиновог замка", коју су режирали Зоран Рафуловић и Цвјета Јовановић, а извели „глумци" Дома културе и Аматерског позоришта из Црвенке. Стручни жири у саставу Емилија Мрдаковић, Олга Војновић и Золтан Фридман Татјану Бакић су наградили за најбољу режију, а Драгану Пувача за оригинални текст. Награда за најбољу сценографију и за колективну игру, припала је представи „Приче из Мерлиновог замка" која је стигла из Црвенке, најбоље костиме имали су глумци у представи „Ако је веровати мојој баки" Сомбор, њима је припала награда и за сценски говор, награду за оригиналну музику освојила је представа „Генерал јаје" из Бачког Петровца за шта је заслужан Самуел Ковач. Награду за најбољу женску улогу освојила је Вања Ненадић из Сомбора, која је играла добру вилу у представи „Ако је веровати мојој баки" а награду за најбољу мушку улогу освојио је Душан Николић за улогу вештице у представи „Приче из Мерлиновог замка". Награде је уручила начелница Одељења друштвених делатности Општине Инђија Стела Милаковић.

С обзиром на то да су ово били 50. „Мајски сусрети" покрајински Секретаријат за културу и Савез аматера Војводине, наградио је двадесет појединаца и колектива. Плакете су на затварању фестивала, између осталог, уручене Општини Инђија, а примио их је председник Горан Јешић, Културном центру Инђије - примио директор Саша Миливојевић, ПУ „Бошко Буха" Инђија и Мирјани Видић- радници Одељења друштвених делатности. Фестивал је пратио и дечји жири у саставу: Дуња Малешевић, Живан Маинковић и Маја Радовановић, док је три дана програм успешно водила ученица осмог разреда ОШ „Душан Јерковић" Милица Пашић.

Зорица Гарашанин - Стефановић, СРЕМСКЕ НОВИНЕ

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: