Вести

Инђија добила велико признање


naslovJedneVesti
13.03.2008

Председнику Општине Инђија Горану Јешићу, јуче у Кану је уручена награда Магазина "ФДИ", који издаје чувени "Фајненшел тајмз" (Финанциал Тимес), а који је Инђију сврстао на листу 25 најбољих европских дестинација за страна улагања.

Том приликом председник Општине Инђија, Горан Јешић, је истакао да је ово веома значајна награда, јер је то добра порука да у Србији постоје локалне самоуправе, које иду у добром правцу и које могу да испуне светске и европске стандарде.

"Поред тога ово је још један добар вид промоције општине и њених потенцијала пред светски познатим компанијама, које су потенцијални инвеститори у региону Југоисточне Европе. То је уједно и доказ да је Инђија у последњих осам година ишла у добром смеру и да поред значајних инвестиција, које су већ остварене, можемо очекивати нова улагања", рекао је председник Јешић.

Уредник магазина ФДИ, Цоуртнеy Фингран, детаљно је образложила методологију по којој је састављена ТОП листа најбољих дестинација. По њеним речима методологија се садржала у обради најразличитијих података из преко 1000 градова и региона у Европи. Постојало је пет основних области, којима се истраживање бавило, а нека од најзначајнијих питања су била процена економског потенцијала, преглед текућих инвестиција и инвестиција у последње две године, обраду података о најзначајнијој инвестицији у 2007. години (величина инвестиције и број запослених). Жирију, који је био састављен од еминентних стручњака били су занимљиви и подаци, који се односе на маркентиншке и пропагандне стратегије градова у привлачењу инвестиција, али и постојање и развијање планске документације и опремљеност локација потребном инфраструктуром. Чак је у појединим сегментима било потребно приказати трошкове и количину инвестиција у комуналну инфраструктуру.

Инђији је тако још једном потврђено, овог пута на светском нивоу да је постала једна од најпопуларнијих дестинација за улагање не само у Србији већ и у региону Југоисточне Европе, првенствено због брзе и услужне администрације, добре инфраструктуре, и примене најмодернијих информационих технологија, па је на листи испред градова као што су Амстердам, Варшава, Мадрид, Франкфурт и Будимпешта.

Тренутно се у Кану одржава и највећи Сајам некретнина МИПИМ 2008, на којем учествују ВИП фонд и Дирекција за градјевинско земљисте и изградњу Београда. На сајму су присутни СИЕПА, Град Зрењанин и Општина Инђија, који су одржали састанке са неколико потенцијалних инвеститора.

Листу европских градова и региона будућности за 2008/2009. годину можете прочитати овде

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: