Вести

Сутра почиње изложба скулптура Славе Ајтоски „Чувари хоризонта“


Сутра почиње изложба скулптура Славе Ајтоски „Чувари хоризонта“
17.09.2020

Од петка, 18. септембра 2020. године у Галерији Куће Војновића биће постављена изложба скулптура вајара Славе Ајтоског „Чувари хоризонта“ која ће трајати до 2. октобра 2020. године. Врата Галерије Војновић биће отворене радним данима од 10.00 до 19.00 часова, а улаз је слободан.

Славе Ајтоски рођен је у Прилепу 1948. године. Средњу школу за примењену уметност у Скопљу завршио је 1970. године. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Београду, вајарски одсек у класи професора Николе Коке Јанковића, где је 1983. године и магистрирао. Члан је удружења ликовних уметника Србије од 1979. године.

Приредио је самосталне изложбе у Београду и Крагујевцу и излагао је на бројним колективним изложбама у Београду, Бору Ужицу, Лозници, Ваљеву, Крагујевцу, Крушевцу, Скопљу, Никшићу, Ријеци, Паризу, Познању, Будимпешти и Њујорку. Добитник је велики број награда као што су награда за откуп скулптуре у бронзи за Музеј савремене уметности у Скопљу, за ликовно дело на изложби у Никшићу, за реализацију Златне фибуле(Виминацијум у Пожаревцу) и добитник друге награде на конкурсу за споменик страдалима 90-тих година у Београду.

Његове скулптуре су реализоване на многим јавним просторима. Његова дела галеријског формата откупила је Комерцијална банка, Инекс укус, Музеј града Београда, Галерија Прогрес, Студио Урошевић, Колекција Тихо Кондев у Београду, затим породична кућа Слободана Милошевића у Пожаревцу, МИП, Музеј савремене уметности Скопље, Галерија Ира Еделсон у Њујорку, као и појединачни откупи, колекционари и љубитељи уметности у Њујорку, Милану, Токију, Аустрији, Србији...

О уметности Славе Ајтоског писали су историчар уметности Никола Кусовац и ликовни уметници Балша Рајчевић и Живојин Турински.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: