Вести

ЗА БОЉИ ПРИНОС: Обука пољопривредника за коришћење апликације за управљање земљиштем и података са метео станица


ЗА БОЉИ ПРИНОС: Обука пољопривредника за коришћење апликације за управљање земљиштем и података са метео станица
12.02.2021

У среду, 24. фебруара, у великој сали Културног центра заказана је обука пољопривредника за коришћење дигиталне апликацијеAgroLifeза управљање пољопривредним земљиштем и података са метео станица.

Апликација је бесплатна и помоћу ње пољопривредници ће лакше управљати закупљеним земљиштем. Основне предности су лакша контрола и планирање пољопривредном производњом, рационализација трошкова, прецизна временска прогноза и предвиђање активности у складу са њом и друго.

Сензори метео-станица прате температуру и влажност ваздуха и земљишта, јачину ветрова, влажност листа и количину падавина у реалном времену, а сви прикупљени подаци биће доступни и до годину дана уназад.

У праћење је укључено и здравствено стање култура на појединачним парцелама и развој инфекција које могу утицати на квалитет производње.

Употреба AgroLife апликације намењена је првенствено закупцима државног земљишта којим управљају локалне самоуправе, како би се уз прикупљање више информација о употреби спречила деградација њива и повећало задовољство корисника. Апликација је доступна и бесплатна и за све власнике приватних газдинстава као и веб страница са прегледом података које ове метео-станице обрађују.

Иначе, ова инвестиција износи 49.560 евра са пдв-ом и део је пројекта „Дигитализација општинског управљања земљиштем“ подржаног од стране Отвореног регионалног фонда за југоисточну Европу-Модернизација комуналних услуга, а кроз програм Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој.

Уговор о реализацији је потписан у јуну прошле године између НАЛЕД-а и Општине Инђија. Цео износ финансиран је без учешћа општинских новчаних средстава.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: