Вести

Изложба слика „Даница Јовановић-Неостварени снови“ у Карлсхулду


naslovJedneVesti
13.10.2021

У оквиру активности Партнерства Бешка-Карлсхулд у музеју Haus im Moos у Карлсхулду отворена је изложба фотографија посвећена бешчанској сликарки Даници Јовановић(1886-1914).

Поставка „Даница Јовановић-Неостварени снови“ организована је као један од централних догађаја обележавања партнерства Бешке и Карлсхулда. Првобитно је била планирана за март 2020. године, али је због пандемије изазване вирусом Ковид 19 неколико пута одлагана, да би коначно угледала светлост дана.

Идеја да се десетогодишње партнерство обележи приказивањем живота и рада ове сликарке на репрезентативан начин је заокружила изузетно успешну десетогодишњу сарадњу и партнерство два партнера.

Карлсхулд и Бешка су потписале споразум о партнерству 2010. године, позивајући се на стогодишњи суживот српског и немачког становништва у Бешки, као и на будуће активности за које су створени чврсти темељи. Током десет година партнерство је учврстило везе између становника Бешке и Карлсхулда, као и разумевање српског и немачког народа, а одвијало се кроз заједничко учешће у традиционалним манифестацијама два насеља, спортским догађајима, едукацији и размени школске деце, и многим другим активостима, те кроз многобројне донације немачког партнера намењене бешчанској деци. Такође су га пратиле многобројне културне активности. У том контексту,ова изложба се показала као прави избор.

У церемонији свечаног отварања изложбе, уз пригодан музички програм, учествовали су представници округа Горње Баварске и општине Карлсхулд, као и представници партнерства Карл Хајнц Вендел и Душко Лупуровић, који су се осврнули на резултате десетогодишњег партнерства, а изложбу је отворила ауторка изложбе проф. др Јасна Јованов.

Стручним тумачењем изложбе ауторка је упознала присутне са животом Данице Јовановић, њеним студијама у Београду и Минхену, цртежима и сликама насталим током кратког четворогодишњег стваралаштва, трагичној судбини и њеном значају за Бешку и српску историју уметности.

На изложби су приказани радови и документарна грађа о Даници Јовановић из фонда Матице српске и Матичине Галерије, као и из приватног власништва, а прати је монографија на српском и немачком језику ауторке Јасне Јованов, као и ТВ филм о Даници Јовановић у продукцији Радио Телевизије Србије преведен на немачки језик. Изложба ће бити отвoрена до средине децембра 2021. године а њено одржавање се планира и у Музеју подунавских Шваба у Минхену.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: