Вести

Поетски дани-Мита Чортан


Поетски дани-Мита Чортан
15.11.2023

Сећање на инђијског песника Миту Чортана не бледе, говори се о њему и његовим стиховима сваке године у оквиру манифестације Поетски дани - Мита Чортан.

Ове године једно вече је било посвећено песнику и Митином пријатељу, Звонимиру Немету. Читала се поезија, говорило надахнуто, а све то уз звуке гитаре и музике компоноване на Неметове стихове. Песник који је рођен у Инђији, не живи више у свом родном месту,  са носталгија пева о Срему, о Инђији.

Ученици основних и средњих школа су друге вечери награђени за своје литерарно стваралаштво на конкурсу Завичајног друштва. Теме су биле Чортанови стихови Сунце се због деце рађа и потоци жуборе као и тема Путује ратник и пољане га грле. Укупно је награђено и похваљено 13 ученика.

Завршно вече манифестације је протекло у промовисању часописа Инђијски културни канделабар који већ 16 пут излази у оквиру овог Друштва. О својим прилозима, инспирацији и ономе што их је нагнало да пишу, говорили су аутори текстова веома емотивно, те је многобројна публика са великом пажњом пратила читав програм. 

Завичајно друштво „Ђорђе Војновић“ ову традиционалну манифестацију је организовало заједно са Пословно-образовним центром и библиотеком " Др Ђорђе Натошевић", а под покровитељством Општине Инђија. 

 

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: