Вести

Студијски боравак ученика ОШ „Браћа Груловић“ у Холандији


Студијски боравак ученика ОШ „Браћа Груловић“ у Холандији
25.11.2022

Основна школа „Браћа Груловић“ у Бешки са партнерским  школама из Турске, Немачке, Холандије, Естоније и Литваније, реализује европски пројекта осмишљен са циљем упознавања различитости култура, разумевања и поштовања људских права и демократије и подстицања толеранције.

Четврта мобилност у оквиру програма Erasmus+ и програма „Come thogeder“ одржана је у новембру месецу у холандском граду Бреукелену. Еразмус тим ОШ „Браћа Груловић“ из Бешке чинили су четири ученика осмог разреда  и два наставника. 

Током петодневног боравка бешчани су имали прилике да се упознају са основношколским системом у Холандији, присуствују реализацији редовних  часова и ваннаставним активностима.

Поред тога, упознали су се са културом, обичајима и навикама њихових домаћина у Холандији, посетили Амстердам и његове знаменитости: народни музеј Rijskmuseum са највећом и најстаријом библиотеком у Холандији, дивили се Рембрантовој „Ноћној стражи“, забављали у музеју илузија „Upside Down“, посетили фабрику„ Cheese Experience- Woerden“ и још много тога.

Између две мобилности, активности се реализују и интензивирају путем пројектних платформи и on line комуникације. У марту месецу 2023. године, ОШ „Браћа Груловић“ ће бити домаћин и угостити 22 ученика и 13 наставника из партнерских школа. 

Пројекaт обухвата четири теме које укључују породични живот и обичаје, традиционалне плесове и музику, традиционална јела и традицију ручно рађених производа. Све наведене активности су усмерене ка стварању осећаја европског идентитета, заснованог на разумевању и поштовању других народа и њихових култура.

Иновативност пројекта огледа се у ангажовању ученика, наставника али и  породица, кроз шест ученичких посета партнерским школама. Током припрема и реализације посета ученици заједно раде на развијању вештина сарадње, комуникације, решавања проблема, тимског рада, критичког мишљења и учења о различитим културама партнерских земаља. 

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: