Вести

Шекспир фестивал ове године јубиларно, десети пут


Шекспир фестивал ове године јубиларно, десети пут
14.06.2023

У аутентичном амбијенту чортановачке Виле Станковић ове године десети пут биће организован фестивал, посвећен  једном од највећих драмских писаца, Виљему Шекспиру. На конференцији за медије, организованој поводом Шекспир фестивала, који ће бити одржан од 29. јуна до 5. јула, истакнути су  резултати постигнути за десет година и најављен  богат програм у јубиларном издању фестивала.

„Шекспир фестивал као носилац признања Покрајинске владе „Најбоље из Војводине“ једна је од најзначајнијих међународних манифестација, која је подржана са покрајинског нивоа“, истакла је Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу.

Програм фестивала ове године садржи осам представа. Публици ће се представити позоришта из Јерменије, Турске, Велике Британије и Србије. Шекспир фестивал отвориће 29. јуна представа „Богојављенска ноћ“, у режији Ивана Вање Алача.

Програм „Мој први Шекспир“ новина је јубиларног фестивала, а у оквиру њега опробаће се млађе генерације позоришних стваралаца које ће на сцену поставити један Шекспиров комад. Богат програм фестивала у октобру ће бити затворен  Шекспировим сонетима  у извођењу чувене британске глумице Шарлот  Ремплинг.

Подршку Шекспир фестивалу ове године Општина Инђија дала је издвајањем три милиона динара за организацију манифестације, а  чине се напори да се обезбеде нова средства из општинског буџета за културу који  износи 220 милиона динара, рекао је помоћник председника Општине Инђија, Живан Живановић:

„Развијена индустрија је база за развој културе, изузетно нам је важно да грађанима инђијске општине обезбедимо квалитетне и разноврсне садржаје, а овај међународни фестивал постао је стециште врхунских уметника и позоришних представа, по чему се Инђија препознаје“, истакао је Живановић.

У првих десет година постојања у оквиру Шекпсир фестивала приказане су 54 позоришне представе из  22 земље света, а фестивал је посетило више од 20 хиљада гледалаца.

ПРЕТРАГА ВЕСТИ
Текст:
Датум: