indjija.rs

Škola se nalazi u centru sela, u neposrednoj blizini crkve, pošte, Mesne kancelarije, Mesne zajednice, Doma kulture i autobuskog stajališta.

Prostor ispred školske zgrade ograđen je živom ogradom, koji je ispunjen sadnicama breza i raznim zimzelenim drvećem. U okviru školskog dvorišta nalazi se i sportski teren namenjen za košarku, rukomet i fudbal.

Istorija škole seže u davnu 1886. godinu kada je nastava organizovana pri crkvi. Od 1903. godine se odvaja od nje i nastava se izvodi u školskoj zgradi koja postaje njeno vlasništvo. Prvi nosioci učiteljskog zvanja bila je porodica Zeković (dve sestre i brat) : Milorad, Anđelka i Katica.

Na ruševinama stare školske zgrade, nikla je nova, 1960. godine. Sa napretkom i razvojem sela povećavao se i broj dece, što je uslovilo potrebu proširenja školske zgrade 1973. godine. Prvi upravnik te novosagrađene škole bio je Ilija Radovac.

Škola danas poseduje 8 učionica opšte namene, 5 kabineta, biblioteku, učionicu predviđenu za informatički kabinet, fiskulturnu salu, učionicu za decu predškolskog uzrasta, radionicu za potrebe izvođenja praktične nastave tehničkog obrazovanja, kuhinju sa trpezarijom i tri manje učionice.

Školsku 2004/2005. godinu pohađa 276 učenika smeštenih u 15 odeljenja od prvog do osmog razreda i jedna grupa predškolskog uzrasta sa 30 polaznika. Takođe, škola ima i jedno izdvojeno kombinovano odeljenje u Slankamenačkim Vinogradima sa 5 učenika od prvog do četvrtog razreda, a nastava se odvija na slovačkom jeziku.

U realizaciji vaspitno-obrazovnih zadataka učestvuje 17 nastavnika predmetne nastave i 8 nastavnika razredne nastave. Nastava se odvija u dve smene. Pomoćno-tehničko osoblje čine 8 radnika.

Trenutno je u školi neophodno izvršiti renoviranje fiskulturne sale i pojednih učionica (podovi i zidovi), nabavku nastavnih sredstava i obezbediti uslove za kabinetsku nastavu. I pored toga učenici naše škole su uspešni na opštinskim i okružnim takmičenjima iz više predmeta : biologije, istorije, srpskog i ruskog jezika. Posebno moramo izdvojiti sportske uspehe naših učenika od petog do osmog razreda. Na Olimpijadi u Zaječaru ove godine fudbaleri i dve ekipe gimnastičara su osvojili drugo mesto. 15 učenika je osvojilo za sebe 17 srebrnih medalja i tri pehara za školu, tako da su u generalnom plasmanu na Olimpijadi od preko tri stotine škola učesnica zauzeli treće mesto.

Kako bi odgovorila duhu vremena, škola je odlučila da konkuriše za školsko razvojno planiranje i tokom meseca decembra predstavnici Ministarstva prosvete i sporta će posetiti školu u cilju realizacije Školskog razvojnog plana.

Projekat koji je već u toku je projekat „Građanin“, za koji je profesorka geografije edukovana od strane „Građanskih inicijativa“. Ovaj projekat se sprovodi sa učenicima šestih razreda.

Škola se ponosi i svojim nekadašnjim učenicima koji su postali istaknute ličnosti. Istaći ćemo neke od jih : Stevan Doronjski (bivši predsednik SFRJ), Petar Relić (predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine), Iga Bohur (prvi doktor prosvetnih nauka Srbije), Živan Ljukovčanin (nekadašnji golman „Crvene Zvezde“)...